Industrinatten stärker elevernas valkompetens

Publicerad: 13 december 2023

Industrinatten är ett årligen återkommande event för elever i årskurs nio. Syfte är att stärka valkompetensen hos eleverna inför stundande gymnasieval och hjälpa regionens industriföretag med framtida kompetensförsörjning.

En kvinna använder en maskin i en industri. En man som också arbetar med en maskin syns i bakgrunden

Industrinatten är ett event för att visa upp industrierna och dess potential för unga och underlätta för företagens framtida rekrytering. Under Industrinatten får eleverna möjlighet att träffa representanter från olika företag. I år är det Pressmaster, Mixtrum, Bergkvist Siljan Blybergssågen och Älvdalsfönster som ungdomarna får bekanta sig med. En unik chans för eleverna att få kontakt med arbetsmarknaden och den bredd av yrkesroller som finns inom de olika branscherna.

Industrinatten 14 december

Industrinatten är egentligen ingen natt som namnet antyder, det är ett program som pågår under dagtid. I år sker eventet 14 december och startar med en kickoff och lunch på Moraparken.

För kommunens niondeklassare i Idre och Särna avgår en buss från Strandskolan i Idre på förmiddagen. I Älvdalen ansluter en buss med elever från Älvdalsskolan innan de i samlad trupp bär av till Moraparken för lunch och kickoff. Efter det tar Emma Frans vid. Emma är doktor i epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford. Med sin föreläsning Att skilja fakta från trams med ett vetenskapligt förhållningssätt, rustar hon eleverna med strategier för att kritiskt analysera information och nyhetsflöden och lär dem att navigera rätt i vår digitala era präglad av AI, fake news och informationsöverflöd.

Under eftermiddagen åker sedan eleverna vidare på studiebesök hos industriföretagen; Pressmaster, Mixtrum, Bergkvist Siljan Blybergssågen och Älvdalsfönster. Kanhända blivande arbetsplatser för några av eleverna.

Industrinatten arrangeras av Industriella utvecklingscentra Dalarna (IUC) tillsammans med Moragruppen, Wajrum, Teknikcollage och Mora kommun. Under dagen deltar förutom elever i nionde klass från skolorna i Älvdalens kommun även niondeklassare från skolor i Mora kommun och Orsa kommun.

Senast uppdaterad: 13 december 2023