Gïelevåhkoe = samisk språkvecka

Publicerad: 23 oktober 2023

För femte året i rad är det dags att lyfta fram de samiska språken genom en samisk språkvecka som genomförs under vecka 43 den 23–29 oktober 2023.

Samisk språkvecka.

Den samiska språkveckan äger rum under vecka 43.

Målet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens ställning och öka förståelsen för samiska språk och kultur i hela samhället. Denna vecka kommer de samiska språken att synas och höras lite extra.

Vi uppmanar alla att hjälpa till att synliggöra samiskan den här veckan! Affärer, butiker, skolor, förskolor, bibliotek, företagare och föreningar med flera. Det finns material att tillgå. Hör gärna av er om ni behöver hjälp eller tips!, säger Malin Ripa som är samisk samordnare i kommunen.

Material för att hjälpa till att synliggöra samiskan finns på den samiska språkveckans webbplats Länk till annan webbplats..

Under språkveckan kommer Samiskt språkcentrum att anordna fem digitala språkkvällar på kvällstid och ett lunchmöte där samiska används som kommunikationsspråk (utan tolkning). Du är välkommen att delta i och delta i samtalen under dessa möten!

Läs mer om de digitala språkträffarna på Sametingets webbplats Länk till annan webbplats..

Språkveckans hashtags:

sydsamiska #gïelevåhkoe
umesamiska #giällavahkkuo
pitesamiska #giellavahkko
lulesamiska #giellavahkko
nordsamiska #giellavahkku

Senast uppdaterad: 23 oktober 2023