Alla medverkande får pris i årets Blås grönt

Publicerad: 11 augusti 2023

Under Älvdalens Musik- och motorfestival kan ungdomar som väljer att avstå från alkohol vara med och tävla om fina priser. Den tionde upplagan av Blås grönt finns på plats under festivalen och nytt för i år är att alla medverkande får ett pris.

Logotyp för Blås grönt.

I år arrangeras den tionde upplagan av det drogfria arrangemanget Blås grönt. Det är Älvdalens kommuns fritidsledare Håkan Tomth, Anna Enblom och Ronja Lok Nylund tillsammans med Katitzi Hult från föreningen Trivas som välkomnar ungdomar mellan 13–20 år att blåsa grönt vid Tingshuset i centrala Älvdalen under festivalen.

Blås grönt är ett drogfritt arrangemang med syfte att lyfta fram och belöna ungdomar som väljer att avstå från alkohol under festivalhelgen och som då har chans att vinna fina priser som de generösa sponsorerna på orten bidragit med.

Vi får alltid många frågor om vad prisbordet innehåller. I år hittar du bland annat körkort för bil, AM-kort, skoterkort för dig och en kompis, cyklar, el-sparkcykel med mera, med mera. Nytt för i år är att samtliga medverkande kommer att få ett pris, säger Tomas Nord, demokratisamordnare i Älvdalens kommun.

För att delta i Blås grönt måste du ha fyllt 13 år och du får inte ha fyllt 21 år. Du ska blåsa grönt i en alkoholmätare två gånger under fredag kväll och två gånger under lördag kväll. Samt på söndag vid prisutdelningen.

Under arrangemanget finns även Katitzi Hult från föreningen Trivas på plats. Trivas är en förening som arbetar för att stärka barn och ungas psykiska hälsa med olika insatser. Trivas har sin grund i begreppen trygghet, respekt, inflytande, värderingar, ansvar, självkänsla. Trivas arbetar också med att utbilda barn och unga i olika självledarskapskurser. Samt att utbilda Trivascoacher med syfte att finnas som stöd för barn och unga som trygga närvarande vuxna i skolans plattform.

Under årets Blås grönt har vi även förstärkning av fritidsledare från Mora och Orsa. De kommer även att finnas på byn under kvällarna mellan blåstillfällena. Under festivalen får vi förutom kommunens egna ungdomar också besök av många ungdomar från närliggande orter, att då ha fritidsledare på plats som känner dessa ungdomar är ett väldigt uppskattat och välkommet stöd, säger Tomas.

Blås grönt vid Tingshuset under dessa tider

Fredag
Blås 1: klockan 18.00–20.00
Blås 2: klockan 24.00–01.00
För dig som är 13–14 år och har vårdnadshavare med dig får du blåsa från klockan 23.00.

Lördag
Blås 1: klockan 18.00–20.00
Blås 2: klockan 24.00–01.00
För dig som är 13–14 år och har vårdnadshavare med dig får du blåsa från klockan 23.00.

Söndag
Klockan 11.00 vid prisutdelningen.

Prisutdelning för Blås grönt sker på söndag 13 augusti klockan 11.00 vid Tingshuset.

Senast uppdaterad: 11 augusti 2023