Musik- och motorfestivalen firar 20 år

Publicerad: 9 augusti 2023

Från att veckan startade med skyfall och åskskurar har nu åskans muller dragit bort och i stället börjar ett för många efterlängtat motormuller rulla in genom dalen. Det är dags för Musik- och motorfestivalen, som i år firar 20-årsjubileum.

Mopeder i rondellen i Älvdalen.

I morgon torsdag invigs festivalen som brukligt. Väderkartan siar om att det mellan moln och skurar kan komma att skymtas blå himmel och en sol som tittar fram då och då för att hälsa festivalbesökarna välkomna till den tjugonde upplagan av Musik- och motorfestivalen. Vi håller tummarna!

Nytt för i år är att invigningen sker på Rots skans under Elfdalens hembygdsförenings bygdedag som pågår klockan 11.00–16.00. Dagen bjuder på musikunderhållning, tipspromenad, visning av entusiastbilar och mycket mer. Klockan 15.00 håller kommunstyrelsens ordförande Peter Egardt invigningstal med efterföljande musikunderhållning, uppvisning av bilar och framförande av årets festivallåt av ännu en lokal starkt lysande stjärna.

Jag har sett fram emot vår egen festival tidigare också, men aldrig så mycket som i år. Efter en lång period av gråväder och regn känner jag ett starkt behov av att få uppleva något häftigt, roligt och färgsprakande och det ser jag verkligen fram emot att få de kommande dagarna med mycket bra musik, vackra bilar och glada människor. Den här festivalen gör mig glad på många sätt, säger Peter Egardt, kommunalråd i Älvdalens kommun.

Under Musik- och motorfestivalen finns det något att göra, se och lyssna på för de flesta smaker. Festivalen som lockar tusentals besökare till centrala Älvdalen pågår vecka 32 under torsdag till söndag 10 till 13 augusti.

Festivalprogram med nyheter

I årets program finns det många bekanta favoriter men även nyheter som breddar utbudet ytterligare. Som bland annat att Visit Dalarna finns på plats och informerar om allt fantastiskt man kan göra och uppleva, inte bara i Älvdalens kommun utan i hela Dalarna. Nytt för i år är också att de som går i giftastankar eller vill döpa sitt barn kan skapa ett verkligt minne för livet i vår vackra kommun genom att passa på att göra slag i saken under festivalen. Detta tack vare Svenska kyrkan och Älvdalens församling som erbjuder möjlighet till drop in-vigsel och drop in-dop under fredagen.

Nygamla favoriter i programmet

Det finns även en rad nygamla favoriter som veteranmopedcrusingen som är tillbaka på torsdagskvällen och traktorcrusingen som gör ett för många efterlängtat återinträde i programmet under fredagen. På lördag är det dags för den stora bilcrusingen, River Valley Run, som går genom ett tiotal älvdalsbyar och som i år åter går sin originalrunda då Väsadammen tillfälligt är öppen för bilcrusingens personbilar.

Folkvimmel, bilköer och feststämning

Förutom massor av musik, skratt och motormuller kan det stundtals bli långa bilköer och begränsad framkomlighet i de centrala delarna av Älvdalen på riksväg 70. Det är just det som är en stor del av festivalen, att träffa människor från när och fjärran och att titta på 1000-tals unika bilar, mopeder och andra fordon.

Blås grönt och vinn fina priser

Älvdalens kommuns fritidsledare Håkan Tomth, Anna Enblom och Ronja Lok Nylund tillsammans med Katitzi Hult från föreningen Trivas hälsar välkomna till årets upplaga av Blås grönt, som i år firar tio år. Blås grönt är ett drogfritt arrangemang med syfte att lyfta fram och belöna ungdomar som väljer att avstå från alkohol under festivalhelgen och som då har chans att vinna fina priser som de generösa sponsorerna på orten bidragit med.

Vi får alltid många frågor om vad prisbordet innehåller. I år hittar du bland annat körkort för bil, AM-kort, skoterkort för dig och en kompis, cyklar, el-sparkcykel med mera, med mera. Nytt för i år är att samtliga medverkande kommer att få ett pris, säger Tomas Nord, demokratisamordnare i Älvdalens kommun.

För att delta i Blås grönt måste du ha fyllt 13 år och du får inte ha fyllt 21 år. Du ska blåsa grönt i en alkoholmätare två gånger under fredag kväll och två gånger under lördag kväll. Samt på söndag vid prisutdelningen.

Under årets Blås grönt har vi även förstärkning av fritidsledare från Mora och Orsa. De kommer även att finnas på byn under kvällarna mellan blåstillfällena. Under festivalen får vi förutom kommunens egna ungdomar också besök av många ungdomar från närliggande orter, att då ha fritidsledare på plats som känner dessa ungdomar är ett väldigt uppskattat och välkommet stöd, säger Tomas.

Blås grönt vid Tingshuset under dessa tider

Fredag

Blås 1: klockan 18.00–20.00
Blås 2: klockan 24.00–01.00
För dig som är 13–14 år och har vårdnadshavare med dig får du blåsa från klockan 23.00.

Lördag

Blås 1: klockan 18.00–20.00
Blås 2: klockan 24.00–01.00
För dig som är 13–14 år och har vårdnadshavare med dig får du blåsa från klockan 23.00.

Söndag

Klockan 11.00 vid prisutdelningen.

Prisutdelning för Blås grönt sker på söndag 13 augusti klockan 11.00 vid Tingshuset.

Kommunhusets öppettider och parkering

Kommunhuset och kontaktcenter har öppet som vanligt under veckan. Däremot är parkeringsplatsen på Per Mats torg och parkeringen bakom Tingshuset avstängd för all ordinarie parkering. Det till förmån för tivolit och alla festivalbesökare som lånar platsen tillfälligt. Vi hänvisar i stället till andra parkeringsplatser.

Vi hälsar alla nya och gamla besökare varmt välkomna till Älvdalen!

Senast uppdaterad: 9 augusti 2023