Kompositör, musiker och författare får årets språkpris Övdalsbyönn

Publicerad: 7 juni 2023

Verf Lena Egardt får språkpriset Övdalsbyönn 2023 för att under många år engagerat sig i det älvdalska språkets fortlevnad, till stor del genom musiken.

Pristagaren av Övdalsbyönn Lena Egardt iklädd älvdalsdräkt på Rots skans. Hon håller ett diplom och blommor.

Verf Lena Egardt årets pristagare av språkpriset Övdalsbyönn

Verf Lena Egardt har bland annat komponerat all musik och text till musikalen Oðerwais som framfördes med amatörskådespelare och professionella musiker i Älvdalens sporthall i början av 2000-talet.

Förutom detta har Lena skrivit, översatt och framfört många egna visor på älvdalska, vilka ofta sjungs på skolavslutningar och vid olika högtidliga tillfällen. "Du raiter upp mig" och Kuolmarkswaisa är två av de mest kända låtarna. Lena har också skrivit flera barnböcker och dikter och har genom sitt djupa intresse för älvdalskan bidragit på ett ovärderligt sätt till älvdalskans bevarande och synlighet i det offentliga rummet.

Efter att ha tagit emot priset av Coops butikschef Daniel Zackrisson och Ulum Dalskas ordförande Peter Folkesson i samband med nationaldagsfirandet under Rots skans familjedag tackar Verf Lena Egardt på älvdalska. "Tjär tock!" som betyder ungefär stort tack på älvdalska. Hon uppmanar också alla att fortsätta att prata och lära sig älvdalska. Även det säger hon på älvdalska, såklart.

Språkpriset Övdalsbyönn instiftades av Älvdalens kommun efter att Björn Rehnström, tidigare medarbetare på Mora Tidning i 37 år, fått kommunens Kulturpris 2006. Björn vägrade att ta emot pengarna, men inte diplomet och äran, och önskade att de i stället skulle bli en grundplåt till ett speciellt pris som riktade sig till personer som gjort något särskilt för älvdalskan. I enlighet med detta instiftade kommunen språkpriset Övdalsbyönn, som delas ut en gång per år till den eller de som arbetar för att bevara, främja och utveckla det älvdalska språket. Det har också till syfte att visa på goda exempel där man genom ett praktiskt arbete medverkar till att älvdalskan förblir ett levande språk. Priset består av 10 000 kronor och är finansierat av Coop Mitt.

Verf Lena Egardt är en värdig mottagare av årets Övdalsbyönn. Grattis!

Senast uppdaterad: 7 juni 2023