Stort intresse för älvdalskan på språkkonferens i Tyskland

Publicerad: 2 juni 2023

Representanter från Älvdalens kommun och föreningen Ulum Dalska deltog i maj i en internationell språkkonferens i Mainz i Tyskland för att berätta om det älvdalska språket.

Representanter från Älvdalens kommun och föreningen Ulum Dalska berättar om det älvdalska språket inför publik under en språkkonferens i Mainz i Tyskland.

Arrangören för konferensen, VDS (Verein Deutsche Sprache) kan sägas vara motsvarigheten till Svenska Språkförsvaret. På konferensen, som hölls sista veckan i maj 2023, deltog gäster från ett tiotal länder, bland annat Österrike, Schweiz, Danmark, Georgien, Botswana och Senegal. De tre älvdalingarna, Ulla Schütt, Björn Rehnström och Ing-Marie Bergman, bjöds in till konferensen för att berätta om älvdalskan, om föreningen Ulum Dalska, om arbetet som gjordes i Wilum og Bellum och kampen för att få språket erkänt.

Torsdagen var en utbildningsdag med nätverkande och intressanta diskussioner och möten med andra språkintresserade deltagare. På fredagen höll Ulla, Björn och Ing-Marie ett föredrag om älvdalskan och höll en workshop med älvdalskan i fokus. Åhörarna var otroligt intresserade och frågvisa och de fick också lära sig lite älvdalska. Böcker och andra älvdalska produkter visades upp och som avslutning fick workshopdeltagarna lyssna på och se den älvdalska musikvideon ”Bara liteð suolstjin”.

På fredag kväll, vid det officiella och högtidliga öppnandet av konferensen, höll Ulla Schütt ett anförande som blev mycket uppskattat och som ledde till ännu fler intressanta möten och frågor kring vårt språk.

Lördagen var en mötesdag, en heldag då den tyska språkföreningen delade med sig av information om sitt arbete både nationellt och internationellt, rapporterade från olika arbetsgrupper och avslutade med en frågestund.

Svenska Språkförsvarets representant, Olle Käll, höll ett anförande om den svenska skolan och den svenska föreningens arbete med att stärka det svenska språket i Sverige.

Ulla, Björn och Ing-Marie sammanfattar deltagandet på språkkonferensen i Mainz så här:

” De här dagarna har gett oss många goda idéer och intressanta insikter, vi har skapat nya kontakter och funnit vänner som också kämpar för sitt språk.”

Avslutningsvis säger trion från Älvdalen; ”Vi förstår mer och mer att älvdalskan är en dyrbar språkskatt som intresserar en hel värld. Vi i Älvdalen ska vara stolta över vårt språk.”

Senast uppdaterad: 2 juni 2023