Strandskolan årskurs 8 i Sverigefinal i Yrkeskampen!

Publicerad: 18 november 2022

Tävlingen Yrkeskampen arrangeras av WorldSkills Sweden varje år. Syftet är att öka kunskapen om olika yrken och öka rekryteringen till yrkesutbildningar på gymnasienivå. I fjol deltog över 10 000 elever runt om i Sverige. Tävlingen är en rolig och inspirerande form av skoltävling för elever i årskurs 8. Tävlingen finns till för att eleverna ska kunna utforska praktiska yrken och sätta igång tankar om gymnasieprogram och framtida utbildningsmöjligheter.

Foto WorldSkills Sweden

I stor nationell konkurrens så har årskurs 8 på Strandskolan i Idre kvalat in till den stora finalen i Helsingborg i maj 2023. Denna klass gick även till final i ”Vi i femman” när det begav sig. Vi frågade klasslärarna Maria Svensson och Ida Bergseth.

Vad tror ni gör att den här klassen är så framgångsrik?

Vi tror att klassen är framgångsrik på grund av att de är ett gäng fantastiska och härliga individer fyllda av kreativitet och positivitet. De har en fantastisk gruppdynamik mellan sig. Mycket på grund av deras lärare i årsklass 6 som gjorde ett fantastiskt jobb med klassen och för att vi i skolan jobbar tillsammans med elever och föräldrar.

Vad säger eleverna om att de ska få åka till Helsingborg och tävla i finalen?

Eleverna är mycket glada över att få chansen att åka till Helsingborg i maj. De kommer att passa på att kombinera det med en klassresa.

Vad fick eleverna göra för moment i tävlingen?

Moment som de har gjort hittills är problemlösning i en webbtävling. Tävlingen fungerar som ett verktyg i undervisningen om olika utbildningsvägar. För eleverna är det ett sätt att öka sin valkompetens eftersom informationen är kopplad till läroplanen. Yrkeskampen är också ett sätt att skapa sammanhållning i klassen och göra något tillsammans.

Eleverna bor på kommunens lägergård i Mellbystrand i Laholms kommun. Förutom deltagande i själva finalen planerar lärarna att besöka andra besöksmål som säkerligen kommer skapa minnen för livet för dessa ungdomar.

Älvdalens kommun vill säga stort grattis till en fin prestation och lycka till i finalen!

Senast uppdaterad: 18 november 2022