Gïelevåhkoe = samisk språkvecka

Publicerad: 24 oktober 2022

För fjärde året i rad är det återigen dags att lyfta fram de samiska språken genom en samisk språkvecka som genomförs under vecka 43 den 24–30 oktober 2022.

Gïelevåhkoe, samisk språkvecka skrivet på flera språk

Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället. Just den här veckan kommer de samiska språken att höras och synas lite extra.

Vi välkomnar och uppmuntrar alla att synliggöra och arrangera aktiviteter för att främja de samiska språken under språkveckan, säger Malin Rihpa som är samisk samordnare i Älvdalens kommun.

Samiska språkveckan är ett gemensamt frivilligt arbete för att synliggöra och öka kunskapen om de samiska språken i hela samhället. Tillsammans tar vi ett större ansvar för att se till att samiska språk hörs, syns och används på alla områden i samhället.

Vill du använda språket och träffa andra är du varmt välkommen på språkcafé på kommunhuset i Idre 25 oktober klockan 18.00–21.00. Passa också på och gör samiskt quiz på kommunens bibliotek. Den 27 oktober klockan 17.00 i kulturhuset i Idre visar vi även en familjeföreställning. Föreställningen heter Akti Lij och handlar om samiska berättarsagor som illustreras i en interaktiv dansföreställning.

För mer information besök den gemensamma webbplatsen för språkveckan. Där hittar du vilka aktiviteter som genomförs inför och under språkveckan i Sverige, Norge och Finland.

Du kan också hålla dig uppdaterad genom att gå med i Facebookgruppen:

Vi hoppas att du vill vara med!

Buerie båeteme!

Språkveckans hashtags på samiska

sydsamiska #gïelevåhkoe
umesamiska #giällavahkkuo
pitesamiska #giellavahkko
lulesamiska #giellavahkko
nordsamiska #giellavahkku

Senast uppdaterad: 24 oktober 2022