Premiären för Pelle Rumplos i Älvdalen gav mersmak

Publicerad: 8 september 2022

I fredags var det äntligen dags för den unika filmpremiären för den tecknade filmen om Pelle Svanslös på älvdalska. Utanför Älvdalens anrika biografteater låg den röda mattan utrullad dagen till ära och på bioaffischen hade Pelle Svanslös förvandlats till Pelle Rumplos.

Röstskådespelare på premiär för Pelle Rumplos på biografen i Älvdalen

Röstskådespelarna Annika Isaksson, Mattias Gabrielsson, Stefan Nykvist på premiär för Pelle Rumplos på biografen i Älvdalen. Foto: Tomas Wiklund

Under fredagens premiär fanns de flesta röstskådespelarna på plats och det poserades flitigt vid fotoväggen, precis som det ska på en premiär. Den gröna flugan runt Mattias Gabrielssons hals gav en ledtråd till att det var han som lånat ut sin röst till Pelle Rumplos. På plats fanns även Stefan Nykvist som Jälåk Måns, Annika Isaksson som Maja Flätnev, Lid Annamaria Olsson som Pelle Rumplos matte Birgitta och Albin Eriksson som Birgittas lillebror Olle, för att nämna några av alla röstskådespelare. I publiken fanns även Högskolan Dalarnas studenter och deras handledare som har skött inspelningen, representanter från Arvsfonden och Film i Dalarna, regionalpolitiker och kommunpolitiker samt representanter från Älvdalens musikskola, föreningen Ulum Dalska och från projektet Wilum og Bellum.

Filmprojektet

Projektet med att dubba Pelle Svanslös till älvdalska har pågått under ett år och har inneburit mer arbete än vad de först räknat med säger Ing-Marie Bergman som är projektledare för älvdalskaprojektet.

Vi förstod nog inte riktigt hur mycket jobb det innebar, det kanske var tur. Men resultatet blev väldigt bra. Jag vill verkligen lovorda studenterna från Ljud- och musikproduktionsprogrammet i Falun som har arbetat med det här projektet, de har varit så proffsiga och har till och med börjat prata lite älvdalska. För att inte tala om alla älvdalingar som medverkat, de har varit otroligt duktiga trots att ingen av dem har erfarenhet av att röstskådespela.

Lyckad filmpremiär

Ing-Marie är glad och nöjd med fredagens premiär och helgens visningar för allmänheten.

Det gick som planerat, folk var glada och vi har fått väldigt fin feedback. Lördagens och söndagens visningar för allmänheten lockade många besökare och på söndagen öppnades även det övre planet i biosalongen för att alla skulle få plats. Det enda som inte blev som tänkt var att namnen på de medverkande inte kom med i sluttexten, det behöver vi se över till kommande visningar.

Fler filmvisningar

Projektet, som ägs av Älvdalens kommun och som finansieras av Arvsfonden, får genom ett avtal med SF Studios möjlighet att visa filmen 50 gånger under en 10-årsperiod.

Vi har fått en hel del frågor om hur filmen kommer att visas och om det kommer att finnas fler tillfällen att se den. Det pågår just nu en dialog med SF Studios för att hitta möjligheter till fler visningar än dessa 50. Hur och var är ännu inte klart men SF Studios är positiva och har flera idéer på möjliga kanaler.

Pelle Rumplos i bokform till jul

Filmprojektet har varit ett eget projekt inom projektet Wilum og Bellum som startade 2018, där ett av målen är att älvdalskan ska bevaras, revitaliseras och utvecklas och vara ett levande språk även i framtiden. Projektet Wilum og Bellum avslutas under hösten 2022 och då blir det föreningen Ulum Dalska som tar vid och arrangerar visningarna av Pelle Rumplos.

Förutom filmprojektet att dubba Pelle Svanslös till älvdalska finns tre Pelle Svanslös-böcker översatta till älvdalska av Gerda Werf, en av förkämparna för språket och verksam i föreningen Ulum Dalska. Planen är att böckerna ska släppas till försäljning innan jul och i samband med detta kommer det kanske finnas möjlighet att visa filmen om Pelle Rumplos igen, säger Ing-Marie.

Röstskådespelare i filmen om Pelle Rumplos

Pelle - Mattias Gabrielsson

Maja - Annika Isaksson

Måns - Stefan Nykvist

Bill Mäcs - Martin Mård

Bull Martin - Folkesson

Birgitta - Lid Annamaria Olsson

Birgittas pappa - Nils-Erik Bossel

Birgittas mamma - Lena Eriksson

Olle Albin - Eriksson

Bonden - Johan Berglund

Räven - Kicki Nämd

Jaames - Magnus Wallin

Trisse - Ingemar Martinsson

Kaa - Ronja Ström Olsson

Katti - Alma Bergman

Murre - Daniel Larsson

Laban - Peter Folkesson

Gammel-Maja - Mona Alfredsson

Konditor - Kjell Tenn

Hunden - Pyret Gustav Håmås

Hunden - Ruskis Torbjörn Zakrisson

Hunden - Käftis Jannika Persson

Dragspelskatt - Magnus Wallin

Kattgäst 1 - Grubb Elsie Andersson

Gäst i hatt - Ewa Nylander

Annan gäst - Bia Tegnér

Knivkastarkatt - Magnus Wallin

Gäst - Maria Egardt

Busschaufför - Björn Rehnström

Busspassagerare - Verf Lena Egardt

Busspassagerare - Magnus Wallin

Övriga på sorl och reaktionsljud - Emilia Löfberg, Carl Gustafsson, Deniz Saygin

Övriga medverkande i filmen om Pelle Rumplos

Projektledare - Ing-Marie Bergman, Susanna Elmgren

Röstregissör/Skådespelarcoach - Annika Isaksson

Uttalscoach - Verf Lena Egardt

Sångregissörer - Emilia Löfberg, Annika Isaksson, Stefan Nyqvist, Verf Lena Egardt

Översättning manus - Lid Ulla Schütt Emil Eriksson, Björn Rehnström, Gunnar Nyström, Inga-Britt Peterson, Emil Andersson

Översättning sång - Stefan Nykvist, Verf Lena Egardt

Instudering “Pelle Utan Svans” - Titti Tegnér

Dubbning - Carl Gustafsson, Emilia Löfberg, Deniz Saygin

Handledare, Erika Iljero, Henrik Karlsson

Dubbningsidé - Björn Rehnström

Ljudstudio - Mediehuset, DAVA, Högskolan Dalarna, Falun

Samproduktion - Wilum og Bellum, Ulum Dalska, Älvdalens Kommunala Musikskola, Älvdalens kommun, Högskolan Dalarna, Film i Dalarna, Allmänna Arvsfonden

Senast uppdaterad: 8 september 2022