Lediga lägenheter blir nya hem för flyktingar

Publicerad: 5 september 2022

Från 1 juli 2022 ansvarar kommunerna för att ordna med boenden till ukrainska flyktingar som kommer till Sverige enligt massflyktdirektivet. Under sommaren har kommunen förberett några av de lediga lägenheterna som finns i Särna. I augusti flyttade den första ukrainska familjen in.

Entrèdörr med välkommenskyltar på flera språk

I Särna fanns det lediga lägenheter och under sommaren har kommunen ställt i ordning några av dessa för att ha boenden klara när familjerna anländer. Lägenheterna är basmöblerade och ligger nära mataffär och grundskola vilket underlättar den första tiden på en ny plats.

Många av flyktingarna som kommer till kommunen är familjer med barn i skolåldern. På Buskoviusskolan i Särna finns plats för fler skolbarn. Skolorna i Älvdalens kommun har samma rutiner för alla barn som kommer från andra länder än Sverige. Det oavsett om de blivit placerade av Migrationsverket eller om familjerna valt att flytta hit själva. Barnet får först testa sina språkkunskaper och sin kunskapsnivå så att det sedan kan placeras i en klass som passar barnet bäst.

- Vi försöker alltid göra vårt bästa för att de ska få en bra skolgång. Skolorna har fina trygga miljöer. Våra lärare är specialutbildade och tillsammans med klasskamraterna gör vi vårt bästa för att nya barn ska känna sig välkomna, säger Anna-Karin Olsson som är skolchef i Älvdalens kommun.

Familjen är den första av de totalt 29 personer från Ukraina som kommunen blivit anvisade av Migrationsverket. Migrationsverket har i dagarna aviserat om ytterligare en familj som är på väg till kommunen.

Kostnader för boende och skolgång för flyktingar återsöks från Migrationsverket.

Senast uppdaterad: 5 september 2022