Sten Ottosson tilldelas årets kulturpris

2022 års kulturpris går till Sten Ottosson. Han får kulturpriset för sitt engagemang i att hitta och märka upp gamla klövjestigar i Lövnäs med omnejd.

Sten Ottosson tilldelas kulturpriset 2022 och får ta emot en blombukett och diplom av kommunalråd Kjell Tenn.

En glad och överraskad Sten Ottossson tillsammans med kommunalråd Kjell Tenn. Foto: Nisse Schmidt

Även om Sten kanske hade hört rykten om ett eventuellt kulturpris blev han väldigt överraskad när Älvdalens kommuns kommunalråd Kjell Tenn kom för att överlämna blommor och meddela den trevliga nyheten.

- Det känns som ett mycket bra beslut att ge kulturpriset till en stigfinnare som lagt mycket tid till att leta rätt på och kartlägga 100– åriga gamla stråk av stigar. Extra roligt att få bära fram ett kulturpris som uppskattas så mycket, säger Kjell.

Tack vare Sten har nu 75 kilometer klövjestigar gjorts tillgängliga med bland annat spänger över myrarna. Längst med stigarna har tavlor satts upp med texter som berättar om gamla tiders bruk av skog och natur.

Klövjestigarna användes redan på 1600-talet när Älvdalsfolk skulle ut på kölen för att slå myrhö eller fiska.

Sten kommer att uppmärksammas och officiellt få ta emot kulturpriset på nationaldagen i samband med firandet i Salems trädgård i Älvdalen.

Älvdalens kommuns kulturpris utdelas årligen som erkänsla, uppmuntran och stöd för förtjänstfull insats inom kulturområdet såsom dans, film, folkbildning, forskning, hembygdsvård och hembygdsutveckling, konst, konsthantverk, kulturminnesvård, litteratur, musik, teater eller annan betydande kulturell verksamhet. För att få ta emot kulturpriset måste personen eller personerna vara bosatta i eller ha anknytning till Älvdalens kommun.

Är du nyfiken på vilka som har fått kulturpriset tidigare. Här hittar du dem.

Senast uppdaterad: 1 juni 2022