Att tänka på inför valborgsmässoafton

På lördag är det valborgsmässoafton och många passar på att samlas vid majbrasor. Det är också ett tillfälle då en hel del tonåringar dricker alkohol för första gången. Här har vi samlat lite information om vad som är bra att känna till inför valborgsmässoafton.

Personer tittar på majbrasa när det är mörkt ute

Foto: Jari Juntunen/Mostphotos

Valborg är ett säkert vårtecken och firas traditionsenligt med eldar på många håll runt om i byarna. Många sjunger in våren och vissa kanske vill njuta av fyrverkerier. För att kvällen ska bli så bra som möjligt är det vissa saker som är bra att ha koll på. Här har vi listat några.

Fortsatt torrt i skog och mark - eldning avrådes

Brandkåren Norra Dalarna Länk till annan webbplats. (länk till Facebook) avråder från eldning under valborg, eftersom det är mycket torrt i skog och mark. Tänk till en extra gång innan du eldar och följ brandkårens råd för ett säkert valborgsfirande.

Håll dig uppdaterad om brandrisken

Tänk på att beslut om eldningsförbud kan tas nära inpå valborgsmässoafton. Du behöver själv söka information om eventuellt eldningsförbud. Det kan du bland annat göra via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och via deras app Brandrisk Ute. På Brandkåren Norra Dalarnas webbsida kan du hitta information om rådande eldningsförbud för Älvdalens kommun.

Brandrisk ute på MSB:S webbsida Länk till annan webbplats.

Eldning utomhus – Eldningsförbud på Brandkåren Norra Dalarnas webbsida Länk till annan webbplats.

Anmäl majbrasan till Norra Dalarnas Brandkår

I samband med valborg ska du anmäla eldningen eftersom du då eldar efter att det har blivit mörkt. Du kan göra anmälan direkt via Brandkåren norra Dalarnas webbsida.

Anmäl majbrasa på Brandkåren norra Dalarnas webbsida Länk till annan webbplats.

Använd fyrverkerier på rätt sätt

I Älvdalens kommun är det tillåtet att använda fyrverkerier på valborgsmässoafton mellan klockan 19.00 - 23.00.

Ordningsregler på Älvdalens kommuns webbsida Länk till annan webbplats.

Om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik under andra tider behöver du söka tillstånd hos polisen. På Polisens webbsida kan du även läsa om allmänna regler, ansvar och vad som gäller för svävande lyktor och raketer med styrpinne.

Tillstånd och regler för pyrotekniska varor hos Polisen.se Länk till annan webbplats.

Prata med din tonåring om alkohol

Vissa har lätt för att prata medan andra tycker att det kan kännas jobbigt. Om vuxna och barn har för vana och prata om olika saker blir det lättare att prata om ämnen som kan vara lite jobbigare som till exempel alkohol. IQ, som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol och är ett fristående dotterbolag till Systembolaget, listar bra saker att tänka på som tonårsförälder:

  • Visa kärlek och omtanke och våga prata om alkohol.
  • Var tydlig och sätt gränser.
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut.
  • Ta hjälp av andra föräldrar.
  • Hjälp till att säga nej.
  • Kom ihåg att du är en förebild.

På webbsidan iq.se/tonarsparloren finns ytterligare fakta och tips om alkohol.

Tonårsparlören – för dig som är förälder Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 29 april 2022