Njut av av fjället men visa hänsyn till renarna

Vårvintern är en fin tid att vistas på fjället. För renarna är det en väldigt känslig period då de flyttat upp på fjället för att få sina kalvar. Vajorna (honorna) är högdräktiga och behöver lugn och ro.

Vajor och kalvar på fjället

Foto: Toamma Andersson

Håll dig på avstånd

En vaja som blir stressad kan mista sin kalv så tänk på att hålla avstånd och inte störa. En störd ren lyfter på svansen, spänner kroppen med huvudet högt och spetsar öronen. Det innebär att du är alldeles för nära. Så om du ser renar på fjället så är det därför viktigt att du håller dig på avstånd. Ta gärna med en kikare och betrakta renarna varsamt från långt håll.

Håll hunden kopplad

Rennäringslagen säger att det är förbjudet att skrämma, störa eller driva bort renar. Har du med din hund ska den hållas i koppel. Besökare får inte störa renens betesro eller på annat sätt skrämma renen. Detta är särskilt viktigt när renarna kalvar och när renkalvarna är små, runt april–juni.

Skräpet tar du med hem

Det är förbjudet att skräpa ner i naturen och vi måste tillsammans ta ansvar att hålla naturen ren. Se till att ha med något att ta med ditt skräp i och plocka gärna upp om du råkar se tappat skräp under fjällturen.

Njut av fjället och naturen och tack för att du visar respekt och hänsyn!

Senast uppdaterad: 14 april 2022