Så får du använda fyrverkerier under nyårsafton

Fyrverkerier kan vara vackert och festligt, men det är inte helt riskfritt. Här kan du läsa om vad som gäller i Älvdalens kommun, när du behöver tillstånd från polisen och du får även tips från brandkåren om hur du kan skapa ett säkrare fyrverkeri.

Fyrverkerier lyser upp natthimlen.

Att fira in det nya året med fyrverkerier kan vara fint, men det är viktigt att tänka på säkerheten och beakta de lokala ordningsföreskrifter som finns.

På nyårsafton får du använda fyrverkerier i Älvdalens kommun utan polisens tillstånd från klockan 21.00 till 01.00. Vid övriga tider krävs tillstånd från polisen. Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd. Tänk på att du behöver ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier.

Många vill fira in det nya året med fyrverkerier. Och många börjar fyra av dem långt före nyår. Varje år inträffar tyvärr många olyckor som orsakar skador på både människor och egendom. Först när föräldrar och andra vuxna slutar langa fyrverkerier till minderåriga kommer olyckorna att minska, säger Johan Hed, kommunpolis i Älvdalen, Orsa och Mora.

Hur du får använda fyrverkerier och pyroteknisk utrustning i kommunen är fastställt i kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter.

Avfyra inte fyrverkerier i närheten av hus och absolut inte så att människor eller djur träffas eller blir skrämda. Håll avstånd till fyrverkeripjäserna. När du avfyrar dem – använd skyddsglasögon och var nykter, säger Johan Hed.

Läs mer på polisens webbsida Fyrverkerier och nyår Länk till annan webbplats..

Läs mer i kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter  Länk till annan webbplats.om hur du får använda fyrverkerier och pyroteknisk utrustning i Älvdalens kommun.

Tips från Norra Dalarnas brandkår:

  • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Se även en film med tips från Norra Dalarnas brandkår Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 29 december 2021