Jona, 15 år, valde prao på kommunhuset

Under en vecka i november gjorde Jona Freyer sin prao på olika avdelningar inom kommunen. Här kan du läsa hans egna ord om veckan.

En ung pojke som ler

Jona Freyer gör sin prao-vecka på kommunen.

Skolans studie- och yrkesvägledare, Ulrika Olsson, kontaktade kommunen då en elev i årskurs nio visat intresse för att genomföra sin prao på kommunens ekonomiavdelning. Prao står för praktisk arbetslivsorientering. Istället för att bara vara på en och samma avdelning hela veckan fick Jona prova på att vara på flera olika avdelningar. Här kan du läsa hans egen sammanfattning om prao-veckan.

Hej, jag heter Jona Freyer och går i nian. Jag har precis avslutat min prao-vecka på kommunhuset och tänkte berätta hur det har varit. Veckan var väldigt omväxlande. En dag fick jag följa med vår kommunchef Stefan medans jag en annan dag stämplade post eller gjorde i ordning busskort.

Kort sagt har jag varit på nästan alla avdelningar på kommunhuset. Det är nästan lite chockande hur många jobb det finns som jag aldrig hört talas om. Ändå har varit rätt intressant att se vad de olika avdelningarna gör. Roligast var det enligt mig hos lön & service, näringsliv, kontaktcentern och när jag fick hjälpa Ing-Marie Bergman med första steget inom älvdalska projekt”Pelle Svanslös” på älvdalska.

Om man vill jobba på kommunhuset så måste man vara beredd på att det kan bli mycket möten. Speciellt som chef eller politiker. Men som jag har sett finns det även andra jobb där man hanterar löner, personalfrågor eller frågor av kommunens medborgare. På kommunhuset finns det framförallt kontors jobb men man behöver inte bli avskräckt. Det finns även många praktiska jobb inom t.ex hemtjänsten eller skolan.

Senast uppdaterad: 26 november 2021