Pelle Svanslös, elake Måns och Maja Gräddnos – nu börjar de tala älvdalska

Under helgen arrangerades en audition för att få älvdalska röster till en dubbning av senaste Pelle Svanslös-filmen. Inför en jury fick de sökande visa sina färdigheter både genom tal och sång.

En man och två kvinnor sitter vid ett bord. De agerar jury vid en audition. I förgrunden syns en mikrofon.

Här ser vi juryn som ska ta ut de röster som ska få en roll i Pelle Svanslös-filmen. Från vänster Stefan Nykvist, Verf Lena Egardt och Susanna Elmgren.

Som en del av projektet Wilum og Bellum kommer den senaste tecknade filmen om Pelle Svanslös att dubbas till älvdalska. Målgruppen för projektet är barn och unga och film på älvdalska för barn är en nisch som hittills har saknats.

Projektledare för Wilum og Bellum, Ing-Marie Bergman, är glad över att Arvsfonden, som finansierar projektet, nu stöttar med ytterligare medel för att kunna genomföra det här ”projektet i projektet”:

Vi behöver nå barn och unga på deras arenor och då är tecknad film helt rätt.

Uttagningen lockade både gammal och ung och juryn hade ett spännande uppdrag under auditiondagarna. Susanna Elmgren, chef för Musikskolan, var en av jurymedlemmarna och hon berättar:

Fantastiskt roligt att så många kom och det var en intressant blandning av människor. Det har gått bra och alla har verkligen gjort ett jättefint jobb. Många har såklart varit lite nervösa, men det bortser vi ifrån när vi gör våra bedömningar. Än vet vi inte om vi har fått alla roller besatta. Nästa steg är att gå igenom filmerna och matcha rösterna från audition med de olika rollerna.

En av de som kom till Tingshuset under lördagen var 10-årige Albin Eriksson.

Jag såg en affisch på skolan i Rot att man sökte barn som kan prata älvdalska och då bestämde jag mig för att jag vill gå på audition.

Elev framför jury bestående av tre personer.

Albin valde att läsa dialogen som den rappande katten Kaa och när det var dags att sjunga blev det Kuälmarkswaisa som Verf Lena Egardt har skrivit.

På frågan om han var nervös att stå inför juryn svarar Albin:

Ja, det var lite nervöst, men jag tror att det gick bra.

Pelle Svanslös-projektet är ett samarbete mellan Wilum og Bellum, Älvdalens Musikskola, Film i Dalarna och Högskolan Dalarna.

Senast uppdaterad: 22 november 2021