Guldstjärna för framgångsrikt samarbetsprojekt om specialkost

Kommunens kostchef Åsa Kluck har tillsammans med Mathilda Strand, kommundietist i Falu kommun vunnit kategorin Årets Guldstjärna i tävlingen Arla Guldko.

Prisutdelning i Arlas tävling Årets Guldko. Två kvinnor har tagit emot diplom, plakett och blommor. Mellan de två kvinnorna står en man som är jurymedlem i tävlingen.

Årets Guldstjärna Arla Guldko 2021 Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, och Mathilda Strand, kommundietist i Falu kommun tillsammans med stjärnkocken Fredrik Eriksson.

”Genom att arbeta tillsammans skapar vi matglädje”

Åsa och Mathilda har under ett par år arbetat tillsammans i ett projekt med fokus på samverkan kring specialkost för skolbarn. Deras arbete har uppmärksammats och de nominerades till Årets Guldstjärna. Satsningen innefattar alla Dalarnas kommuner och flera vårdenheter i länet som nu samverkar för att ge bättre förutsättningar för elever och förskolebarn som behöver specialkost och behovsanpassade måltider.

Åsa är glad över att ha vunnit kategorin Guldstjärnan:

Bara att vi blev nominerade är egentligen en seger för oss, men att vi vann känns så klart helt fantastiskt. Nu hoppas vi att kunskapen som kommit fram i projektet ska spridas så att fler barn med särskilda behov kan få hjälp för att orka med skolan bättre.

Samarbetspartners i projektet har bland annat varit kommunernas elevhälsogrupper, offentlig Gastronomi Dalarna, Barn- och ungdomspsykiatrin, Barn- och ungdomshabiliteringen och Barnkliniken i Falun.

Nomineringen

Årets Guldstjärna går i år till ett initiativ som visar på vikten av samarbete, proaktivitet och tydliga strukturer. Att i vardagen skapa matglädje och trygghet i flera led och att kunna balansera rätt service till rätt individ på ett uthålligt sätt. Gästen blir mättare, gladare och mår bättre. Genom samarbetet har beslut tagits snabbare och ansvaret för mat lyfts till ledningsnivå. Arbetssättet är nu redo att spridas till andra. Genom empati och målgruppsanpassad kunskap är ni värdiga Guldstjärnor, med lyskraft att förbättra ungas livskvalitet i hela Sverige.

Vad är Arla Guldko?

Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.

Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2021 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Årets Frukostlyft. I Arla Guldko delas även utmärkelsen Årets Guldstjärna ut till den eller dem som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket.

Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier.

Läs mer om Arla Guldko Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 10 november 2021