Äntligen – en språkapp på älvdalska!

Den älvdalska språkappen Wilum og Bellum är nu lanserad och finns att ladda ned från nätet och från din appbutik. Appen är producerad av, för och med barn och unga.

Fyraårig flicka sitter vid ett bord med en läsplatta framför sig och testar en ny applikation, ett spel på älvdalska.

Leah Backlund, 4 år, är en av testpiloterna vid lanseringen av språkappen Wilum og Bellum.

Under ett och ett halvt års tid har arbetet med appen pågått. Det är det arvsfondsfinansierade projektet Wilum og Bellum som tillsammans med en projektledare på IT-enheten och två ”datanördar” med intresse för älvdalskan har jobbat fram appen. Pandemin har försenat arbetet, men fredagen den 29 oktober lanserades äntligen appen.

Appen är i första hand tänkt som en lek- och lärapp för förskolebarn, men kan självklart användas av alla som vill lära sig älvdalska. I appen finns Memory, matchning ord mot bild och uppläsning av ord på älvdalska. Spelen kan även nås på webben via en länk.
Arvsfondens krav på delaktighet av barn och unga är med råge uppfyllt i det här ”projektet i projektet”. Mellanstadiebarn har ritat bilderna och läst in ljuden, förskolebarn har testkört appen och högstadieungdomar har varit med och programmerat den.

Det här känns så fantastiskt roligt, säger Emil Eriksson som är ungdomssamordnare i projektet. Vi har jobbat intensivt med appen och nu ska vi äntligen få lansera den.

Jonas Eriksson och Joakim Andersson är ”datanördarna” som ligger bakom allt det tekniska med appen.

Det här är något av det roligaste jag gjort, säger Jonas, som har jobbat med programmering sedan han slutade skolan. Det känns fint att kunna bidra till att älvdalskan får finnas kvar.

Ja, det är bra att kunna erbjuda möjligheter för barn och unga att lära sig språket med hjälp av modern teknik, säger Joakim som är den som gjort det ”osynliga” strukturella arbetet, det vill säga applikationens "backend".

Vid lanseringen, eller appsläppet, medverkade förskolebarn och pedagoger från Gula Villans förskola som testpiloter. Sara Bergman är förskolepedagog och ser fördelar med den nya appen.

Det här är ett lättsamt och roligt sätt för barnen att lära sig älvdalska på. Även de barn som inte har älvdalska som modersmål kan med hjälp appen ta till sig ord och uttryck.

Det här är historiskt, säger den lyriska projektledaren för Wilum og Bellum,
Ing-Marie Bergman. Vi får känna oss som pionjärer som nu har skapat den första digitala appen på älvdalska.

Senast uppdaterad: 29 oktober 2021