Närsjukvårdsplatsen på Särna vårdcentral invigd

Den efterlängtande närsjukvårdplatsen invigdes den 29 september under ett covidanpassat event vid Särna vårdcentral.

Ett antal personer deltar vid invigning av närsjukvårdsplats på Särna vårdcentral där en person klipper det blågula bandet.

Närsjukvårdsplatsen vid Särna vårdcentral invigs

Det var i juni 2021 som Region Dalarna tecknade ett avtal med Älvdalens kommun om att utöka och renovera lokaler för närsjukvården i Särna. Insatsen har som mål att förstärka tillgången till den goda och nära sjukvården för Särna-Idre-Grövelsjöns befolkning genom att minska avstånden till sluten sjukhusvård. Hittills har patienter i behov av inskrivning på sjukhus hänvisats till Mora lasarett – 12 mil bort.

Den här satsningen kommer att leda till ökad smidighet för Särnas befolkning med färre resor tur och retur till Mora eller Falun, säger regionråd Lisbeth Mörk Amnelius (DSP).

Varje år skickas cirka 150 patienter från Särna vårdcentral till Mora lasarett. Cirka hälften av dessa resor sker med ambulans. Utöver att orsaka onödigt lidande hos patienter leder detta även till höga transportkostnader, miljöpåverkan och upptagna vårdplatser i Mora. Ortens ambulans tvingas vid alla dessa resor att lämna Särna och riskerar därmed att inte vara tillgänglig vid de svårare fallen.

En närsjukvårdsplats innebär minskade inskrivningar i Mora, mindre lidande och stress för patienterna och att ambulansen får stanna i Särna.

Sofia Jarl (C), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ser positivt på utvecklingen:

Vi vill satsa på ökad trygghet för sköra äldre i Särna med omnejd och på den nära vården. Särna vårdcentral är redan idag en väl fungerande vårdcentral som klarar av att vårda lejonparten av sina patienter på egen hand. ­Vi vill med den här satsningen markera vår inriktning långsiktigt – att vi kommer att fortsätta bygga ut den nära vården i hela Dalarna, säger Sofia Jarl.


Senast uppdaterad: 30 september 2021