Älvdalens bibliotek är Årets bibliotek 2021

Idag på Bokmässan i Göteborg blev det klart att Älvdalens bibliotek vann det ärofyllda priset Årets bibliotek.

Tre glada personer med diplom och blommor i händerna. Utdelning av priset Årets bibliotek på Bokmässan i Göteborg.

Karin Rytter, bibliotekschef, är strålande glad då priset Årets bibliotek tilldelades Älvdalens bibliotek.

Av från början totalt 50 bibliotek nominerades tre bibliotek till priset Årets bibliotek. Älvdalens bibliotek var ett av de nominerade och de övriga två var Karolinska Universitetssjukhusets bibliotek och Uppsala Stadsbibliotek.

Bibliotekschef Karin Rytter och hennes kollega från Idre bibliotek Monica Jönsson Thollander var de två från kommunens bibliotek som närvarade vid prisutdelningen på Bokmässan. Det var pirriga minuter innan Anna Troberg, förbundsordförande för Dik, avslöjade vinnaren.

Årets tema har varit tillgänglighet och under pandemin har biblioteken i Älvdalens kommun hittat nya kreativa arbetssätt.

Tillgänglighet kan betyda många saker beroende på vem du är. Biblioteket i Älvdalen har nyfiket vågat undersöka nya vägar och samarbeten för att ständigt göra biblioteket tillgängligt för fler. Engagemanget är på topp och gensvaret från lokalsamhället stort. En värdig vinnare av Årets Bibliotek 2021, säger Anna Troberg, ordförande i DIK och juryordförande.

Motiveringen för Älvdalens bibliotek löd:

En liten organisation med små resurser kan uträtta stordåd. Älvdalens bibliotek är starkt förankrat i lokalsamhället tack vare stor nyfikenhet i kombination med kreativitet och mod att våga testa nya saker och samarbeten.

Karin Rytter lovordar och tackar sina medarbetare på Älvdalens bibliotek.

”Mina kollegor är fantastiska, de är modiga och kreativa och hittar alltid nya vägar att jobba framåt. Vi är otroligt stolta över priset.”

Senast uppdaterad: 23 september 2021