Kostchef Åsa Kluck nominerad till Årets Guldstjärna

Älvdalens kommuns kostchef Åsa Kluck har tillsammans med Falu kommuns kommundietist Mathilda Strand nominerats till specialpriset Guldstjärna i Arla Guldko 2021.

Mathilda i rosa tröja och blommig sjal och Åsa i pastellfärgad tröja poserar glatt framför gröna träd.

Falu kommuns kommundietist Mathilda Strand och Älvdalens kommuns kostchef Åsa Kluck. Fotograf: Ulf Palm

Nomineringen har de fått för sitt gemensamma arbete för att öka samverkan hos kommuner och vårdenheter i Dalarna kring specialkost och behovsanpassade måltider för elever och förskolebarn.

Jätteroligt att vi är nominerade! Men det är bara tack vare vårt nätverk och att alla verkligen ville det här och engagerat sig. Genom att arbeta tillsammans, sprida kunskap om behovsanpassade måltider och implementera denna kunskap skapar vi matglädje. Då äter eleverna bättre, mår bättre och får bättre förutsättningar för att klara skolan, säger Åsa Kluck i ett pressmeddelande från Arla.

Störst effekt har arbetet med behovsanpassade haft. Tidigare har det varit en lång väntan på att få behovet intygat av regionvården, nu har man istället flyttat över kostbeslutet till skolans elevhälsogrupp som redan har inblick i barnets vardag och kan fatta snabbare beslut.

Nu finns också gemensamma riktlinjer för kommunerna och informationsmaterial till skolor, vård, elever och deras vårdnadshavare för att förenkla processen och ge snabbare stöd.

Grattis och lycka till i finalen som äger rum 8 november 2021.

Mer om Årets guldstjärna

Årets Guldstjärna tilldelas den förebild som skapar rätt förutsättningar, väcker intresse för matlagning eller på andra sätt utvecklar de offentliga köken. Läs hela motiveringen och intervjuerna med Åsa och Mathilda på Arlas webbsida.

Senast uppdaterad: 10 september 2021