Älvdalens bibliotek nominerad till årets bibliotek 2021

Älvdalens bibliotek är ett av tre bibliotek i landet som av en jury har nominerats till årets bibliotek. Årets tema har varit tillgänglighet och under pandemin har biblioteken i Älvdalens kommun hittat nya kreativa arbetssätt.

Karin Rytter sitter i en blå fotölj med bokhyllor i bakgrunden

Priset årets bibliotek har delats ut av fackförbundet för kultur, kommunikation och kreativ sektor, DIK, sedan 1986, för att lyfta fram välfungerande bibliotek där både personal och besökare har det bra – och för att uppmärksamma bibliotekens viktiga roll i ett demokratiskt samhälle.

Juryn tittar på kriterier som exempelvis användarvänlighet, kreativitet, utveckling och förankring bland användare i samhället. I år sätter DIK extra fokus på just tillgänglighet med tanke på coronapandemin. För biblioteken har pandemin inneburit att verksamheten i perioder behövt stänga ner eller kraftigt begränsas. Trots dessa tuffa utmaningar har många bibliotek gjort ett fantastiskt jobb med att finnas tillgängliga för besökarna, genom digitala lösningar och olika innovativa aktiviteter.

Motiveringen för Älvdalens bibliotek lyder:

En liten organisation med små resurser kan uträtta stordåd. Älvdalens bibliotek är starkt förankrat i lokalsamhället tack vare stor nyfikenhet i kombination med kreativitet och mod att våga testa nya saker och samarbeten.

Karin Rytter, bibliotekschef, är glad och stolt över nomineringen.

Vi är få anställda, men vi har använt oss av en stor portion kreativitet för att hitta nya former för att nå ut till våra medborgare. Vi har till exempel lånat ut läsplattor med Skype till kommunens äldreboenden för att de äldre skulle få möjlighet att se sina anhöriga på bild när de pratade med varandra och personer som behövde jobba hemifrån hade möjlighet att låna en bärbar dator på biblioteket. Vi har också låtit våra sommarjobbande ungdomar filma miljöer, till exempel fäbodar, som de äldre sedan har kunnat besöka virtuellt.

Biblioteket erbjuder också en uppskattad service som kallas Meröppet. För att öka tillgängligheten är alla tre bibliotek öppna klockan 06-22 alla dagar i veckan, något som har varit särskilt bra under pandemin.

Biblioteket fungerar som en samlande kraft när det gäller digital delaktighet och vi upplever att vi har kunnat hjälpa många människor att hålla digital kontakt på olika sätt under pandemin, avslutar Karin.

Övriga nominerade är Karolinska Universitetssjukhusets bibliotek och Uppsala Stadsbibliotek. Vinnaren presenteras på Bokmässan i Göteborg 23 september.

Du kan vara med och påverka vem som vinner årets bibliotek genom att senast den 17 september rösta på din favorit och det gör du på DIK:s webbsida. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 9 september 2021