Älvdalens kvinnliga slöjdklubb fyller 100 år i år

För 100 år sedan bildades Älvdalens Kvinnliga slöjdklubb och det firades med ett festligt dräktmingel på hembygdsgården Rots Skans härom veckan. Slöjdklubbens ordförande Carina Eriksson tog emot blommor och gratulationer av kommunalrådet Kjell Tenn.

Ordförande i Älvdalens kvinnliga slöjdklupp klädd i Älvdalsdräkt med blombukett och gratulationstavla i handen. Bredvid kommunstyrelsens ordförande som uppvaktat.

Ordförande i Älvdalens kvinnliga slöjdklubb Carina Eriksson får ta emot gratulationer av kommunalrådet Kjell Tenn

Många dräktklädda gäster kom till Rots Skans för att vara med och fira 100-åringen. Det var flest kvinnor i sina fina röda, blå och gröna älvdalsdräkter, men även några män fanns med bland gästerna.

Lars Hansback hette mannen som tog initiativ till att starta slöjdklubben. Han var mycket engagerad i Elfdalens hembygdsförening och insåg värdet av att bevara kunskaperna i sömnad av älvdalsdräkten.
Slöjdklubben har sedan första mötet år 1921 arbetat med att tillvarata den kvinnliga hemslöjden och gör så än idag. Klubbens namn till trots har föreningen både manliga och kvinnliga medlemmar som tillsammans hjälps åt att sprida den ”kvinnliga hemslöjden” vidare.

I Slöjdstugan på Rots Skans, kan man idag få hjälp med att införskaffa material både till den manliga och den kvinnliga älvdalsdräkten. Vill man inte sy själv går det att få dräkten, eller delar av den uppsydd. Det finns också möjlighet att väva mattor, kjoltyg, förklädestyg med mera på Slöjdklubben. För de som vill hyra en dräkt för ett speciellt tillfälle finns även den möjligheten.

Under hela sommaren finns en jubileumsutställning att beskåda i slöjdstugan på Rots Skans.

Ta tillfället i akt att besöka utställningen nu under de två sista helgerna i augusti då Café Slöjdstugan har öppet. Det är en imponerande och fin utställning så missa inte den, säger Carina Eriksson, ordförande i slöjdklubben.

Avslutningsvis skickar Carina med en önskan:

Alla är hjärtligt välkomna att stötta slöjdklubben som medlem eller med gåvor. Vi vill nämligen gärna fortsätta vår verksamhet i minst 100 år till.

Senast uppdaterad: 20 augusti 2021