Samernas Nationaldag

Lördagen den 6 februari firas samernas nationaldag. Älvdalens kommun är sedan 2010 en samisk förvaltningskommun. Idre som heter Eajra på samiska är den sydligaste orten inom Sápmi - Sameland.

Teckningar föreställande samer i samedräkter, målade av barn på fritids. Där under lappar med svenska ord översatta till samiska.

Barnen på fritids i Rots skola har jobbat med samiskt tema under två veckor.

I vår kommun uppmärksammar vi nationaldagen på olika sätt.

Några exempel är temaveckor på Rots fritids då barnen får lära sig om samer. De tittar på filmer, de lär sig om kulturen, pysslar på temat, målar samernas flagga, de får testa att kasta lasso och de lyssnar på samisk musik.

På fredagen, dagen före samernas nationaldag, serverar vi renskav till lunch på våra äldreboenden och i våra skolmatsalar.

Den samiska flaggan hissas också runt om i kommunen.

Värt att veta

Sedan 1986 har samer i hela Saepmie en gemensam flagga och en officiell samisk nationalsång. Flaggans färger röd, blå, gul och grön kommer från den traditionella samiska dräkten, och cirkeln är en symbol för både solen och månen, med rött för solen och blått för månen. Samernas nationalsång heter Sámi soga lávlla, med melodi komponerad av Arne Sörlie och text skriven 1906 av sjösamen Isak Saba från nordnorska Nesseby, den första samen som valdes in i norska Stortinget.

Samer.se är en webbplats för dig som vill veta mer om samerna och sápmi. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 4 februari 2021