Samsyn för att förhindra smittspridningen under vintersäsongen

”Välkommen till Dalarna! Vi i Dalarna tar vårt ansvar för att förhindra smittspridningen men för att vi ska lyckas måste besökarna även ta sitt ansvar.” Det är huvudbudskapet i det gemensamma ställningstagande som besöksnäringen och kommunerna i Dalafjällen antagit tillsammans med Region Dalarna inför den stundande vintersäsongen.

Solnedgång över vackert vinterlandskap på fjället

Det är representanter för destinationsbolagen i Sälenfjällen respektive Idre som tillsammans med Malung-Sälens kommun, Älvdalens kommun och Region Dalarna som har tagit fram ett gemensamt ställningstagande inför vintersäsongen.

– Efter en konstruktiv process tillsammans med besöksnäringen i Dalafjällen och berörda kommuner har vi skapat en samsyn inför vintersäsongen. Varje organisation tar sitt ansvar för att minska smittspridningen och därför kan vi hälsa besökarna välkomna till Dalarna under jul och nyår, säger regiondirektör Anders Friberg.

Besöksnäringen ställer om sin verksamhet för att förhindra smittspridning bland gästerna. Bordsbokning på restaurangerna, inställd after-ski samt trängselvärdar i större affärer som säkrar avstånden mellan kunderna, är några exempel på åtgärder som vidtas inför jul- och nyårshelgerna.

Region Dalarna tar höjd för tillströmningen av besökare genom att öka kapaciteten på provtagning av covid-19 på fjälldestinationerna. Självtester via ett flertal provtagningsstationer kommer att finnas i området.

Älvdalens kommun och Malung-Sälens kommun anpassar sina fritids-, omsorgs- och andra verksamheter för att hjälpa personal och allmänhet att följa gällande råd och rekommendationer. Kommunerna har en kontinuerlig dialog med näringslivet för att tillsammans jobba för bra service med säkerhet.

– Vi har gjort en bra planering för att göra det så säkert som möjligt för de som besöker Dalafjällen under jul- och nyårshelgen. Nu är det ytterst viktigt att besökarna följer Folkhälsomyndighetens råd och planerar sin resa väl innan de åker iväg och ser till att handla hemma, inte på vägen upp. På plats ska man undvika folksamlingar, umgås endast med sitt resesällskap och inte gå ut om man har minsta symtom, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Kontaktpersoner

Regiondirektör Anders Friberg, Region Dalarna, 070-561 56 64
VD Anders Bjernulf, Destination Sälenfjällen, 070-237 95 00
VD Lars Ericson, Destinationsutveckling Idre, 070-855 06 10
Kommundirektör Christina Holback, 0280-181 32 (mobil anknytning)
Kommundirektör Stefan Linde, 0251-312 01
Smittskyddsläkare Anders Lindblom, 070-670 20 45

Senast uppdaterad: 9 december 2020