Viktig Intressant Person – V.I.P.

Vecka 48 är det ”En vecka fri från våld” i anslutning till den 25 november som är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. I Mora, Orsa och Älvdalens kommuner satsas det på det så kallade V.I.P-programmet för att förebygga våld i nära relationer för personer med intellektuella eller psykiska funktionsvariationer.

På ett bord syns kursmaterial för en utbildning som heter VIP och betyder Viktig intressant person

Medarbetare i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner har gått en utbildning i V.I.P-programmet.

Var femte person blir under sin livstid utsatt för våld i en nära relation. För personer med funktionsvariation är utsattheten ännu högre. Målgruppen lyfts även av regeringen som en viktig grupp att arbeta med när det gäller våld i nära relation.

Medarbetare i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner har gått en utbildning i V.I.P-programmet. V.I.P.-programmet är en strukturerad och pedagogisk utbildning baserad på en manual där kursdeltagarna får kunskaper om programmets innehåll och teman. En viktig del i utbildningen är att själv få prova på de övningar som ingår i programmet. Andra moment som ingår är kunskap om våld i nära relationer, genus och diskrimineringsgrunderna.

I Älvdalen har man kommit i gång med kurserna. Den första startade i februari i år med fyra deltagande tjejer. Jennie Grundh och Laila Wikström som leder kurserna berättar att deltagarna var mycket nöjda och att en av dem tyckte att det var så bra att hon vill gå en gång till.

”I kursen får deltagarna träna på att sätta gränser, alltså att våga säga ifrån. I gruppen delar de med sig av sina erfarenheter och åsikter och det blir enkla, men bra diskussioner, säger Jennie Grundh och fortsätter. Vi märker att deltagarna har fått en stärkt självkänsla och lite av en ny syn på sig själva.”

Laila berättar att nästa kurs skulle ha startat nu i höst, men på grund av coronapandemin har man fått skjuta upp den.

”Vi ser fram emot att kunna starta upp en kurs igen, förhoppningsvis kan det bli möjligt någon gång i vår,” säger Laila Wikström.

I Mora och Orsa är man i startgroparna för att sätta i gång kurser, men även där har man fått pausa sina planer. Samarbetet mellan kommunerna inom V.I.P.-programmet är gott och man utbyter tankar, idéer och erfarenheter mellan varandra.

Laila och Jennie vill tipsa om filmklipp på Youtube som handlar V.I.P.-programmet. I bland annat Borås och Eskilstuna har man jobbat framgångsrik med programmet.
Eskilstunas film Länk till annan webbplats.
Film från Borås Länk till annan webbplats.


Senast uppdaterad: 27 november 2020