Nyskrivna barnvisor på älvdalska

På lördag 7 november är det skivsläpp av en rykande färsk CD med älvdalska visor skrivna av Verf Lena Egardt och Kerstin Forslund. I mitten av november kommer musiken också att finnas på Spotify.

Verf Lena Egardt och Kersin Forslund visar upp sin skiva utanför tingshuset i Älvdalen

Fotograf: Nisse Schmidt, Siljan News

Kerstin Forslund och Verf Lena Egardt har varit kompisar sedan ungdomstiden och spelat mycket tillsammans under åren, mest folkmusik. Låtarna på den här skivan är en blandning av många olika musikstilar, bland annat jazz och pop.

Med den här skivan hoppas vi kunna locka fler att lyssna på musik på älvdalska, både barn och vuxna. Det är trallvänliga låtar som vi tror kommer att fastna, säger Verf Lena som har testat låtarna på sitt barnbarn Ella. Hon började dansa direkt.

För både Lena och Kerstin är det viktigt att kunna föra det älvdalska språket vidare till kommande generationer. Kerstin som har jobbat inom förskolan fick idén till skivan i början av 2019. Inspirationen kom från barnen som på ett så självklart och naturligt sätt lever sig in i musik och dansar spontant till svängiga toner.

De 14 låtarna på skivan är enkla, lättsamma och lockar till att sjunga med. Kerstin och Lena har lekt med älvdalska ord i texterna, men viktigt har varit att visorna också är språkligt korrekta. Båda har haft älvdalskan med sig under uppväxten, men för säkerhets skull har de tagit hjälp av språkforskaren Gunnar Nyström, som har granskat texterna. Gunnar är en av de mest kompetenta inom det älvdalska språket och han bidrar på många olika sätt till värdefull kunskap om den unika älvdalskan.

Kerstin och Lena har haft jättekul när de har jobbat med Tråy Trai. En av låtarna heter ”Kwakk”. De flesta älvdalingar vet vad det betyder och det är inte grodans eller ankans kvack utan något helt annat. Den låten skrev de båda tillsammans under många skratt på en spelmansstämma förra året.

Med skivan följer en så kallad booklet på 20 sidor med låtarnas texter. Ett perfekt sätt att lära sig älvdalska genom sång och musik.

Skivsläppet arrangeras utomhus i Tingshusparken mellan klockan 14.00 och 17.00 lördagen den 7 november. Enligt aktuell väderprognos kommer det att bli bra väder.

Slutligen vill Kerstin och Lena tacka föreningen Ulum Dalska som har stöttat skivprojektet ekonomiskt. Älvdalskaprojektet Wilum og Bellum har också varit med på ett hörn och Emil Eriksson, ungdomssamordnare i projektet, kommer här med ett tips:

Det här är den perfekta julklappen till dina barn eller barnbarn eller för den delen till din far på Fars dag på söndag, säger Emil som har tjuvlyssnat på låtarna och rekommenderar skivan varmt.

Senast uppdaterad: 6 november 2020