Elis Eriksson – årets kulturpristagare

Elis Eriksson har fått kulturpriset 2020. Kommunstyrelsens ordförande Kjell Tenn besökte Elis i hans hem för att meddela den glada nyheten och överlämna blommor och ett förhandsbesked om priset. En officiell utdelning kommer att ske när situationen med coronaviruset har lugnat ned sig.

Kommunalrådet Kjell Tenn uppvaktar årets kulturpristagare Elis Eriksson med blommor utomhus.

Elis Eriksson blir uppvaktad som årets kulturpristagare av kommunstyrelsens ordförande, Kjell Tenn.

Älvdalens kommuns kulturpris utdelas årligen som erkänsla, uppmuntran och stöd för förtjänstfull insats inom kulturområdet såsom dans, film, folkbildning, forskning, hembygdsvård och hembygdsutveckling, konst, konsthantverk, kulturminnesvård, litteratur, musik, teater eller annan betydande kulturell verksamhet.

Att skapa vackra föremål av den hårda porfyren har man lyckats med här i Älvdalen ända sedan Älvdalens porfyrverk grundades 1788. Fantastiska saker skapades och skapas än i dag även om de stora föremålen inte tillverkas längre. Att slipa porfyr tar tid och kräver både tålamod och känsla. Stenen är hård och svårbearbetad men kan slipas till mycket hög glans. Att föra traditionen vidare i konsten att slipa porfyr är något som Elis Eriksson på Näset gör. Han tillverkar bland annat smycken, ljusstakar och prydnadsföremål av mycket hög kvalitet.


Så här lyder motiveringen för kulturpristagaren 2020:

För hans arbete med att hålla den flerhundraåriga traditionen att slipa porfyr vid liv, samt hans förmåga att skapa enastående vackra föremål av dessa hårda och svårbearbetade stenar.

Senast uppdaterad: 17 juni 2020