Det blir en annorlunda valborg i år

Den 30 april är det valborgsmässoafton. I år får vi fira på lite annat sätt än vanligt på grund av situationen med coronaviruset.

Majbrasa vid sjö

Kom ihåg att söka tillstånd för din majbrasa.

Valborg

Valborgsmässoafton är en kväll då vi vanligtvis samlas kring majbrasor för att välkomna våren. För många en gammal och kär tradition med inslag som sång och tal.

Valborgsfirandet blir annorlunda i år. På grund av spridningen av covid-19 behöver vi undvika fester och att bilda folksamlingar. Tänk på att hålla avstånd till andra människor även utomhus. Det är viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans minskar vi smittspridning och tar hänsyn till att länets kommuner, Regionen Dalarna och andra samhällsaktörer är ansträngda på grund pågående Corona-pandemi.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. informerar om att det blir en annorlunda valborg i år.

Fyrverkeri

Du får använda fyrverkerier utan polisens tillstånd mellan klockan 19.00–23.00 på valborgsmässoafton. På andra tider krävs polisens tillstånd. Hur du får använda fyrverkerier och pyroteknisk utrustning i kommunen är fastställt i kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter. Länk till annan webbplats.

På Brandkåren Norra Dalarnas webbplats hittar du tips på hur du använder fyrverkerier på ett säkert sätt. Råd för säkrare fyrverkeri. Länk till annan webbplats.

Eldning

Det råder för närvarande inget eldningsförbud i Älvdalens kommun, men om du ska elda, exempelvis på valborgsmässoafton, uppmanas du att vara mycket aktsam.
I samband med valborg ska du anmäla eldningen eftersom du då eldar efter att det har blivit mörkt.

Anmäl din majbrasa till brandkåren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på att beslut om eldningsförbud kan tas nära inpå valborgsmässoafton. Du uppmanas därför att själv söka information om eventuellt eldningsförbud.

Den enskilde har alltid skyldighet att hålla utrustning för släckning av brand och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och hindra eller begränsa skador till följd av brand. Om eld sprider sig vid eldning kan den ansvarige göra sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet.

För en dagsfärsk brandriskprognos kan du alltid ringa vår automatiska telefonsvarare på nummer 0250 - 260 01 eller besöka Länsstyrelsens kriswebb.

Brandkåren Norra Dalarnas webbplats Länk till annan webbplats. kan du hitta information om rådande eldningsförbud för Älvdalens kommun.

Trevlig valborg önskar vi alla.

Senast uppdaterad: 28 april 2020