Älvdalsbördiga Maja Daniels vinnare av det prestigefyllda Svenska Fotobokspriset

Maja Daniels vann juryns hjärtan med sin fotobok Elf Dalia. Priset, som är på 60 000 kr, delades ut vid prisgalan på Bio Rio i Stockholm den 11 mars.

Prisutdelning Fotobokspriset

På bild: Bokens textförfattare Andrea Lundgren, fotoförfattare Maja Daniels och prisgalans konferencier Ika Johannesson. Foto: Stina Stjernkvist

Boken, som utkom 2019, är en personlig tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, har Maja skapat en dialog som synliggör det levande språket älvdalska.

Juryns motivering lyder:

Med ett personligt och gediget fotografiskt författarskap är boken ett exempel på berättande i väl sammanhållen form, där verket synliggör för betraktaren det som annars hade kunnat stanna i det fördolda. Berättandet utgår här från en väldigt specifik geografisk plats, där fotografen går in i dess säregna historia som inbegriper språk, vetenskap och en magisk sfär.

Förutom i Sverige har Elf Dalia också fått stort erkännande utomlands. Bland andra har The Guardian beskrivit fotoboken som både modern och postmodern och som en meditation av en plats, minnen, myt och tillhörighet.

”Älvdalen har alltid fascinerat mig. Naturen och framför allt människorna med sitt språk, som jag inte behärskar, gör platsen spännande och mystisk. Det är fantastiskt att älvdalskan och kulturen i området som jag känner så starkt för uppmärksammas, säger Maja Daniels.”

Elf Dalia är utgiven på förlaget Mack Books. Formgivning Maja Daniels och Léo Favier. Textförfattare Andrea Lundgren.

Information hämtad från Svenska Fotografers Förbund

Senast uppdaterad: 12 mars 2020