Noah vann musiktävling

Musica Akustica är en musiktävling för ungdomar mellan 13 till 16 år. Noah Bäcke, från Älvdalen, var en av de tre ungdomar som blev utsedda som vinnare. Priset var att spela med Dalasinfoniettan.

Noah Bäcke som har vunnit musiktävlingen Musica Akustica.

Fjortonårige cellisten Noah Bäcke från Älvdalen var en av solisterna i lördagens konsert med Dalasinfoniettan.
Noah Bäcke deltog i oktober i tävlingen Musica Akustica. Det är en akustisk musiktävling för ungdomar mellan 13 och 16 år, som sedan 2005 anordnas av Musik i Dalarna i samarbete med kulturskolorna i Dalarna.
Tre vinnare utsågs och Noah var en av dessa. Priset för de tre ungdomarna var att få spela med Dalasinfoniettan i konserten Musica Akustica som arrangerades i Kristinehallen i Falun lördagen den 18 januari. Juryns motivering för Noahs framträdande löd: ”Framför sitt stycke med karaktär, fin intonation och personlig ton”
Vi träffar en glad Noah och får en intervju med honom strax innan han ska spela med Skolorkestern på Musikskolan i Älvdalens gamla Tingshus.
- Först och främst vill vi gratulera till framgångarna.
- Tack.
- Hur länge har du spelat cello och varför blev det just det instrumentet?
- Jag har spelat sen jag var en 8-9 år och fastnade för det fina ljudet i cellon.
- Hur var det att spela med Dalasinfoniettan?
- Det var en ära att få spela med dem och såklart lite nervöst, men vi hade många repetitioner så det gick bra. Dirigenten, David Lundblad, visste vad jag ville och under konserten var det jag och min cello, dirigenten och orkestern. Det var först efteråt som jag tog in allt det andra med publiken och så.
- Vilket stycke spelade du?
- Jag spelade en Sonat i C-dur av en kompositör som heter Jean-Baptiste Bréval.
- Är Bréval din favoritkompositör?
- Han är bra, men jag tycker ännu bättre om Johannes Brahms.
- En sista fråga, hur ser dina framtidsplaner ut?
- Jag vill helt klart satsa på musiken och kommer att söka till Musikkonservatoriet i Falun efter nian. Drömmen är att få spela i stora orkestrar både i Sverige och utomlands och ha musiken som mitt yrke.
Vi tackar Noah och önskar honom lycka till med musicerandet i framtiden.

Senast uppdaterad: 24 januari 2020