Älvdalskaprojektet Wilum og bellum en del av Fäbodkollot i Brindberg

Team Stefan-fondens fäbodkollo firar 10-årsjubileum och i år arrangeras kollot i samarbete med Wilum og bellum, ett projekt finansierat av Arvsfonden. Det innebär såklart att det blir ännu mer älvdalska än det varit tidigare år.

Barn och kor på fäbod

Kripper fyer åv tjyner

Fonden grundades av Stefan Nykvist, då han deltog i körledartävling i TV. Fäbodkollot arrangeras under två veckor i sommar, en vecka in juni och en vecka i juli. Kollot riktar sig mot barn i 8-10-årsåldern och många ansökningar kommer in till Team Stefan-fonden varje år. Det är Älvdalens Baptistförsamling som administrerar fonden och kollot. Pege Andersson, före detta pastor inom församlingen, är glad och tacksam över att barn får möjlighet att uppleva en levande fäbod under en sommarvecka. Tacksamheten riktar Pege också till paret Kerstin och Åke Nyström som äger djuren och fäbodstugorna och som fungerar som ledare. Utan dem skulle det inte bli något fäbodkollo. Till sin hjälp har de flera ledare och ungdomar som tidigare varit kollobarn.

Under veckan är barnen med och sköter sysslorna på fäboden, de matar alla djuren, mjölkar kor och de får lära sig att göra smör och ost. Från älvdalskaprojektet Wilum og bellum fanns Ing-Marie Bergman på plats och lärde ut älvdalska ord och uttryck. Några av barnen är uppvuxna med älvdalska och talar språket, de flesta förstår, men för några av barnen var språket nytt. En av kvällarna var det musiktema. Ing-Marie tillsammans med Stefan Nykvist sjöng och spelade för och tillsammans med barnen. Naturligtvis med sånger på älvdalska.

Förutom Pege, som har ett starkt engagemang för kollot, har Torbjörn Dofs en bärande roll i genomförandet. Det var Torbjörn som ursprungligen kom med idén att starta fonden när Team Stefan ”bara kom tvåa” i Körslaget och inte fick priset på 500 000 kr som skulle gå till att skapa ett sommarkollo på en fäbod för barn. Torbjörn, som är egen företagare, lyckades engagera flera andra företag som sponsorer och med hjälpa av sponsorpengarna kunde Stefan Nykvists önskan om att starta fäbodkollo ändå genomföras. Och i år är det alltså 10-årsjubileum.

Senast uppdaterad: 11 juli 2019