Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

AB Albin Hagström

Gammalt och nytt om AB Albin Hagström

-Sveriges genom tiderna största musikindustri.

2007 års Hagströmfestival ägde rum 1/6 - 3/6 2007. 

2007 års Hagströmfestival blev en nostalgitripp i ordets rätta bemärkelse. Utställningen visade tidstypiska Älvdalsmiljöer från 50- och 60-talet, bl  a en bensinmack  med pumpar och allt, folkpark med korvmoj och färgade lampslingor i björkarna, en Hagströmbutik bestyckad med smakprov av det mesta ur Hagströms produktion och mycket, mycket annat.

Dansmusiken andades också nostalgi, men så hade också det gamla Mora-Älvdalenbandet Kent-Alfs samlat ihop sig efter trettio år i träda, och bjöd publiken på många smäktande toner från sin 70-talsrepertoir, tillsammans med Masarna, också de återförenade för  en kväll. Larz-Kristerz fulländade nonstopdansen med tre band på fredagskvällen.

 

 

Karl Jönsson vann den nya Hagströmgitarr som  lottades ut under 2007 års Hagströmfestival.

 

Ny bok om AB Albin Hagström. "Musik för miljoner"

Boksläpp och försäljning skedde på Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen fredag 27 oktober 2007, då bl a författaren Mikael Jansson fanns på plats för att signera böcker till köplystna. Läs mer om boksläppet! Många Älvdalingar och utsocknes tog chansen att köpa ett numrerat och signerat exemplar av boken till specialpris. Boken säljes till förmån för "Kulturföreningen Hagströms Vänner - The Friends of Hagström". Läs mer om boken "Musik för miljoner"!

 

 Hagströmfestival 2-4 juni 2006 i Älvdalens Ishall

Den första Hagströmfestivalen i Älvdalen gick av stapeln den 2-4 juni 2006. Det bev en fullspäckad helg för stora och små. Föreningarna Hagströms Vänner och Bälgdraget  arrangerade festivalen tillsammans med Dalgatan 118 Café & Bar. 

Ett 10-tal utställare visade upp sina gitarrer och dragspel. En del aldrig tidigare visade prototyper fanns också på plats, t ex den Hagström Doubleneck 12 - 6, se bild, det hittills bara ryktats om, men som alltså  nu för första gången visades upp för världen.

Kvällstid var det dans, uppträdanden och ett festivaltält utanför ishallen, det fanns även att ett tivoli på området. Det är Dalgatan 118 Café & Bar stod för serveringen i ishallen och festivaltältet.

Gå in på www.albinhagstrom.se  för att få mer information om festivalen. 

 

Den nya skyltningen till Porfyr och Hagströmmuseet - byggd på den gamla hagströmloggan som förvarats i en lada - äntligen på plats, sommaren 2005

Albinstatyn på den nya sandstens- sockeln

 

Hagströmbroschyr från museet pdf-fil

Hagströmbroschyr från museet pdf-fil 

Hagströmbroschyr från museetpdf-fil

 

Besök AB Albin Hagströms officiella webbplats, http://www.albinhagstrom.se, med massor av bilder på Hagströms gitarrer och basar m m.

Besök också Bälgdragets webbplats om Hagtröms dragspel m m .http://www.balgdraget.com/default.htm

Nyinvigning av Albin Hagström-statyn torsdag 11/8 2005
Efter restaureringsarbeten var det dags att återinviga Albin Hagström-statyn utanför Föreningssparbanken.  Invigningen inramades av Musikunderhållning.
Bilder från invigningen

En världsnyhet i företagsvärlden 2005 med Älvdalsanknytning: Nytillverkning av Hagströmgitarrer! Läs mer!

Onsdag 25 maj 2005 var  det precis 100 år sedan Albin Hagström föddes. Detta firade vi på  museet. Inbjudan! (pdf-fil) Bilder från 100-årsjubileet.

Fotografen Sven Nilssons filmer finns nu samlade på DVD. Den första DVD:n, som nu finns till försäljning bl a på Hagström- och Porfyrmuseet i Älvdalen, innehåller förutom mycket annat ett bildspel som visar Hagströms gitarrer och dragspel och ett besök på dragspelsfabriken på 1950-talet. Läs mer om filmen på www.dalarnasmuseum.se, eller på Sven Nilssons hemsida.

 

Den 2/10 2004 släpptes en samling nya frimärken och maximikort. På maximikorten finns 8 av HAGSTRÖMS BERÖMDA ÄLVDALSTILLVERKADE GITARRER.
Ett begränsat antal av maximikorten finns till försäljning på Porfyr- och Hagströmmuseet.

Nu finns den på nätet: Magnus Nilssons 60-poängsuppsats "AB ALBIN HAGSTRÖM, ÄLVDALEN". Läs den!

Den 25 oktober 2003 begicks världspremiär av filmen ”HAGSTRÖM – ALLT I MUSIK” i Älvdalen. Efter TV-visningen av filmen har intresset för Hagström ökat lavinartat. Det märks inte minst på besöksstatistiken för museet. Missa inte ett besök på museet om du befinner dig i Älvdalen.  Läs mer om filmen här.

SÖK ALBIN HAGSTRÖMS GITARR- och DRAGSPELSSTIPENDIUM. 
25 000 kronor och äran står på spel. Sedan 1997 delar Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien ut dragspels- och gitarrstipendier till förtjänta begåvningar.
Klicka här för mer info.

Hagström Viking spelar en viktig roll i filmen "Populärmusik från Vittula".

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197