Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Hon fick ”Älvdalens Nobelpris”

Årets pristagare Ulla Schütt flankeras här av Ulum Dalskas ordförande Jan Thomsson och Konsum Norra Dalarnas ordförande Ove Röngård vid utdelningen av språkpriset Övdals-Byönn.
Årets pristagare Ulla Schütt flankeras här av Ulum Dalskas ordförande Jan Thomsson och Konsum Norra Dalarnas ordförande Ove Röngård vid utdelningen av språkpriset Övdals-Byönn.

Hon fick ”Älvdalens Nobelpris”

På onsdagskvällen fick Ulla Schütt från Blyberg ta emot det pris som hon själv kallade för ”Älvdalens Nobelpris”.

Det var vid årsstämman för Konsum Norra Dalarna som detta pris för den som gjort något värdefullt för det älvdalska språket delades ut.

Ordföranden i Konsumföreningen, Ove Röngård, berättade att Konsumföreningen gärna vill delta i det viktiga arbetet att bevara det älvdalska språket.

Ulla Scütt blev mycket rörd och tacksam då hon fick ta emot det fina diplomet och de medföljande 10 000 kronorna.

- Jag blev rörd, stolt och mycket förvånad, sa hon i sitt tacktal. Det är ju det finaste pris man kan få, det är Älvdalens Nobelpris, helt enkelt.

Föreningen Ulum Dalskas ordförande Jan Thomsson tackade från föreningens sida och hoppades att Ulla skulle fortsätta med sitt fina jobb för älvdalskan.

- Vi är mycket tacksamma att Konsum har tagit över priset, sa de till tidningen efter utdelningen. Från starten finansierades priset av Älvdalens kommun men sedan ett par år är det Konsum norra Dalarna som står för de så kallade fiolerna.

Juryns motivering löd: ”För sitt stora engagemang för att utveckla och bevara det älvdalska språket.

Ulla arbetar på många plan, bla med att informera småbarnsföräldrar om vikten av att dalska med barnen. Hon är också delaktigt i arbetet med att förbereda en förskoleavdelning i kommunen där man ska prata älvdalska. Ulla delar också med sig av sitt kunnande utanför både kommunens och landets gränser genom deltagande i olika konferenser och föreläsningar. ”

Ulla Schütt har också varit delaktig i den pekbok för barn som kom ut för något år sedan med titeln ”Dalsk min Pär og Anna”. Hon sitter även med i den grupp som nu ska utse stipendiaterna till årets språkstipendium för skolbarn och –ungdomar. Då kommer barnen som slutar i trean att få diplom. De som slutar sexan får 500 kronor var och de som slutar nian får 6 000 kronor var. Allt under förutsättning att de pratar älvdalska aktivt. Detta stipendium finansieras av Älvdalens besparingsskog.

 

Text och bild
Björn Rehnström

 

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197