Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Dalahäst på Gran Canaria
Sveriges ambassadör i Spanien, Cecilia Julin, invigde förra fredagen, 8/11, ett monument i San Agustin. Monumentet i sten kröns av det svenskaste som finns, en dalahäst. Dalahästen symboliserar att svenskarna i år funnits  på Gran Canaria i femtio år.

Svenskarnas populäraste resmål för solsemester är fortfarande Kanarieöarna. I år är det precis 50 år sedan det första spadtaget togs i den semesterby som blev Nueva Svecia i byn San Agustin på Gran Canaria, som då var en obebodd, men mycket solig, grusgrop som sluttade mot den ljumma Atlanten långt utanför Afrikas nordvästra kust.

Där fanns då endast någon enstaka tomatodling. Svenska byggmästare hade köpt mark för att bygga någon mindre anläggning för soltörstande svenskar, som fladdrade dit i ostadiga propellerplan. för att få tillbringa några dagar i den värmande solen.

I dag är läget ett helt annat. 2011 reste uppemot en halv miljon svenskar till ögruppen, varav c:a 250 000 till den populäraste ön, Gran Canaria. Just San Agustin har blivit en riktig favorit bland svenskarna.

Det och mycket annat fick vi, som hade turen att vara där, reda på vid den pampiga invigningen av monumentet som är placerat vid den nyupprustade genomfarten, Boulevard Europe, genom San Agustin.

Vid invigningen, som arrangerades av svenskföreningen Los Suecos, deltog också representanter för regionalregeringen och Maspalomas borgmästare.

Dalahästen är gjord i brons och designad av den lokala konstnären Marta von Poroszlay.

Ambassadör Cecilia Julin berättade också att detta var hennes första besök på Gran Canaria.

Bilderna t h är från invigningen. Bilden i mitten är från ett möte mellan en svensk turist (från Älvdalen) och ambassadörsparet vid en kvällspromenad lite senare samma kväll.

Nedan syns inskriptionen i bronstavlan vid monumentet.

Bilden längst ned visar sveriges Spanien-ambassadör, Cecilia Julin, innan hon lät täckelset falla från bronsstatyn bakom henne.

 
 

 

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197