Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Asylboendet i Trängslet avvecklat


 

Älvdalens kommun har haft ett gott samarbete med de olika parterna i Trängslet, med volontärer, med vårdcentralen, med studieförbund och med andra organisationer. Många av de boende har lärt sig en del svenska, av barnen talar många redan flytande, alla har blivit hälsoundersökta och erbjudits hälsosamtal, barnen är vaccinerade och det har fötts en hel del barn under året. 

Fotbollslagen i byarna har fått förstärkning, spelmanslaget har fått en ny medlem, några barn har gått på hockeyskola, flera har lärt sig att åka skidor och till och med åkt i Vasaloppsspåret, många har haft praktik och andra har lyckats få jobb. Affärerna i Älvdalen och Särna har fått fler kunder, kyrkorna fler besökare och många älvdalingar har fått nya vänner.

Asylboendet innebar också att många, särskilt ungdomar, fick jobb; vid Migrationsverket, i restaurangen, på Samhall, som busschaufförer och som Securitasvakter med mera.

Som mest bodde närmare 600 personer i Trängslet. Kommunens motto har hela tiden varit ”Vi tar inte emot flyktingar – vi integrerar nya medborgare” och man hade en önskan om att kanske 10 % av de asylsökande i Trängslet skulle välja att stanna i Älvdalen. Vi behöver bevisligen bli fler i vår kommun för att kunna bibehålla den service vi är vana vid. Eftersom det dör fler än det föds tappar kommunen cirka 40 invånare per år.

Avvecklingen skedde snabbare än väntat. Förhoppningen, både från Migrationsverket och från kommunen, var att Trängslet skulle finnas kvar som asylboende även under hela 2017, men Försvarsmakten behövde sin anläggning och avtalet mellan Försvarsmakten och Migrationsverket förlängdes inte.

Många ville stanna kvar i Älvdalens kommun, särskilt barnfamiljer med barn i skolan, men även de personer som hade praktik och jobb. Volontärer, nyfunna vänner, arbetskamrater och kommunen har på olika sätt jobbat intensivt med att försöka finna boenden för de flyktingar som önskade stanna kvar i Älvdalen. När de sista bussarna lämnat Trängslet för andra asylboenden runt om i Sverige och man räknat samman personer som har skrivit sig i Älvdalen finner man att de önskade 10 procenten stämmer tämligen väl. Ett sjuttiotal personer från Trängslet bor nu på olika håll i Älvdalens kommun, från Storsätern i norr till Älvdalen i söder. Hälften av dessa är barn och ungdomar och ingen är över 50 år. Den kartläggning som kommunen gjorde tidigare under året visar att bland de som valt att stanna finns sjuksköterskor, tandläkare, byggnadsarbetare, högskoleutbildade lärare och förskollärare, journalister, ingenjörer med mera.

Från kommunen vill vi tacka alla som öppnat sina hem, som med värme värnat om dessa människor, som gett dem hopp och trygghet, som utbildat dem, som arbetat många timmar med volontärverksamhet, som möjliggjort praktik och arbete – ingen nämnd och ingen glömd.

Vi uppmuntrar till och hoppas att detta goda arbete får fortsätta, att invånarna i kommunen fortsätter att visa ett stort hjärta och att vi bidrar till att ge dessa nya kommunmedborgare möjlighet till en snabb och smidig etablering och att vi inkluderar dem i samhället och i vår vardag. 

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197