Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

[Puffar]

Dra åt skogen!


Stående från vänster: Åke Näslund, Martin Carlstedt, Lars Hoel, Lisa Larsson, Lotta Andersson. Sittande: Erik Berggren, Anna Höglin och Nadine Le Gros

Dra åt skogen!

Att be stressade stadsbor dra åt skogen är ett koncept som sex studenter från Berghs School of Communication har tagit fram tillsammans med Älvdalens kommun. Det här projektet har som mål att få människor att känna till Älvdalens kommun och få dem att förstå fördelarna med att bo här.

Ny forskning visar att människor mår bättre mentalt av att vistats i naturen. Så när avgångsstudenter på Berghs fick den utmanande uppgiften att öka inflyttningen till Älvdalens kommun blev deras lösning något oväntad - att be folk dra åt skogen.

Liksom många andra landsortskommuner kämpar Älvdalens kommun med att behålla invånare, samt att attrahera nya. Som ett steg i arbetet har studenterna på Berghs skapat en kommunikationslösning som syftar till att skapa kännedom och positiva associationer till kommunen.

Sverige är ett av de länder i världen som har urbaniserats snabbast. Men i takt med att städerna växer, lider allt fler människor av stress. Enligt Försäkringskassan har antalet sjukskrivningar på grund av stress ökat med 73 procent de senaste två åren.

– Behovet av återhämtning är större än någonsin. När man i städerna försöker finna balans i tillvaron genom yoga, löpning och stadsodling så har människorna i Älvdalens kommun sin energikälla direkt inpå husknuten. Älvdalens kommun kan här bli svaret på vad människorna egentligen söker, säger Lisa Larsson, planner i projektet.

Forskning från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, visar nämligen att vistelse i gamla och ljusa skogar med närhet till vatten är optimalt för att minska stress och finna balans i livet. Konceptet ”Dra åt skogen” är en uppmaning till människor att reflektera över sin tillvaro och ge sig ut i skog och mark.

– Vi tycker att konceptet är spännande och lite kaxigt. Det är roligt att vi kan erbjuda något som storstaden saknar och jag ser framemot att göra verklighet av det här. Studenterna har förstått vår verksamhet och våra värderingar och gör det kommunikativt intressant, säger Stefan Linde, kommundirektör i Älvdalens kommun.

 

Arbetsgruppen på Berghs School of Communication:

Lars Hoel - digital strateg, Nadine Le Gros - copywriter, Anna Höglin - PR, Lisa Larsson - planner, Erik Berggren - strategisk projektledare, Martin Carstedt - produktionsledare

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197