Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Frågor och svar om flyktingguide/språkvän

Vad är flyktingguide/språkvän?
Flyktingguide/språkvän är ett sätt att umgås över gränserna. Nyanlända får kontakter med etablerade personer i Sverige så att deras vardag underlättas, de lär sig snabbare svenska och sociala koder.

Vad syftar flyktingguide/språkvän till?
Att underlätta en social integration för alla nyanlända och skapa mötesplatser människor emellan. Ett sätt att bygga broar mellan människor, förebygga fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Vem kan bli flyktingguide/språkvän?
Du som är etablerad i samhället och kan språket (infödd svensk eller med invandrarbakgrund) och vill göra en frivilliginsats på fritiden kan bli en flyktingguide/språkvän. Du kan vara en person, en familj, en grupp eller ett företag/förening.

Vem kan få en flyktingguide/språkvän?
Du som relativt nyligen har invandrat till Sverige kan anmäla dig för att träffa en flyktingguide/språkvän. Det krävs endast att du kan lite svenska och vill vara aktiv/engagerad i en personlig kontakt.

Vad gör flyktingguiden/språkvännen?
Som flyktingguide eller språkvän engagerar du dig frivilligt/oavlönat på fritiden i att guida/välkomna och språkträna nyanlända. Du fungerar som en länk till det svenska samhället.

Får jag någon ersättning?
Nej, du får ingen ekonomisk ersättning för att vara flyktingguide/språkvän. Ni deltar båda frivilligt och ideellt.

Utgångspunkter - vad ska jag tänka på?
Det handlar INTE om att lära en person hur myndigheterna fungerar utan om att umgås och ha roligt, att skapa ny kunskap och förståelse för olika kulturer och levnadssätt. Det ger en chans att hitta nya vänner samtidigt som man kan utvecklas som person.

Hur går det till?
Det första steget för att bli flyktingguide är att fylla i en anmälningsblankett för att visa sitt intresse. När blanketten har mottagits blir du kontaktad, och får information om en person som du ska träffa tillsammans med samordnaren.

Hur länge pågår kontakten?
Så länge båda parter vill att den ska pågå.

Vad gör vi när vi träffas?
En del träffas för att umgås och prata. Det kan vara allt ifrån att fika till att utföra en idrottsaktivitet tillsammans, kanske utifrån gemensamma intressen. Det är ni som bestämmer - TILLSAMMANS.

Varför har jag inte blivit matchad?
Matchningen kan ta olika lång tid, allt från veckor till månader. Hur lång tid det tar beror på flera saker när vi inte har deltagare med samma önskemål som dina. Det är mycket som ska stämma överens.

Vem matchas med vem?
Ingen matchning är den andra lik. Generallt är det berörningspunkter mellan er, mellan era önskemål, erfarenheter och intressen, som styr vem som sammanförs med vem.

 

Kontakt:

Anne Kasenene, Projektledare
072-507 12 44
anne.kasenene@orsa.se

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197