Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Bössbo finns "på tråden" igen!

Ester Gyris tittar på den nya telefon Peter Simonsson hade med sig.
Ester Gyris tittar på den nya telefon Peter Simonsson hade med sig.
Kontakt! ICE.NET kontaktar Telia, över köksbordet. Ester talar med sonen Björn.
Kontakt! ICE.NET kontaktar Telia, över köksbordet. Ester talar med sonen Björn.
Skog-Arne Mattsson ringer till frugan, från stugan!
Skog-Arne Mattsson ringer till frugan, från stugan!

 I onsdagens MT (081008) fanns en stort uppslagen artikel om hur Telia börjar plocka ner sin telefoniutrustning i Jöllen, som förser bl a  Bössbo i Älvdalen med telefoni.
Telia har numera inte längre något ansvar att se till att alla i landet kan få telefon, och då kan man helt sonika plocka ner sådant som inte betraktas som lönsamt.  
Telia uppmanade också i tidningen de boende i Bössbo att ”ta kontakt med vår konkurrent och kommunen”. Därefter har mycket roligt hänt.

Både Älvdalens kommun och Mora Tidning kontaktade nämligen ”konkurrenten” ICE.NET, som tidigare hette AB Nordisk Mobiltelefon. Det är de som numera kör digital både data och telefoni i det gamla 450-nätet, ett nät med vida överlägsen täckning över Sverige, speciellt för den yttersta glesbygden.

Kommunen beställde en telefon för att ha tillhands för att kunna testa, då det förmodligen inte är sista gången en liknande situation kommer att uppstå i Älvdalens kommun.  

På måndagen begav sig undertecknad representant för Älvdalens kommun tillsammans med Björn Rehnström från Mora Tidning och Peter Simonsson, Sales Manager på ICE.NET, de två milen upp till Bössbo och hem till Ester Gyris och Bertil Graaw medförandes både telefon och dator.

Trots de dåliga oddsen för telefontäckning i den djupa dalgången runt Rotälven visade sig allt fungera över förväntan. Det gick alldeles utmärkt att ringa från den nya 450-telefonen. Det gick dessutom också alldeles strålande att surfa på internet med hjälp av det datamodem som också införskaffats från ICE.NET, och den bärbara dator undertecknad tagit med för att prova.  

Om Telia m fl 3 G- och GSM-operatörer skryter med att de når 90 % av befolkningen kan ICE skryta med att de når 90 % av Sveriges yta. Det är en viss skillnad det! För oss som bor i glesbygden är det utan tvekan så att den täckning ICE erbjuder vida överträffar andra operatörer, både kapacitets- och täckningsmässigt.  

Den fasta telefonen från ICE.NET som nu finns på prov hos Ester och Bertil i Bössbo kostar 69-/månad, och då får man ringa upp hela summan.  

Vid vårt besök hos Ester och Bertil dök också grannen, Skog Arne Mattsson, upp i stugan. Han har samma kommunikationsproblem från sin stuga en bit bort. Vi begav oss dit och testade, och, ja, det gick lika bra där.

Hade Peter från ICE.NET haft fler telefoner med sig hade han kunnat sälja dem på ort och ställe. Esters son, Björn Gyris, var också på plats och ville omgående beställa en till sin stuga rätt över vägen. Tryggheten med telefon i Bössbo har återvänt!  

Om man nu tvingas byta ut sin fasta Telia-telefon mot en av ICE.NET telefoner är väl den enda nackdelen samtalspriset: Uppkopplingspris och minutpris i 450-nätet är i princip samma som för ”vanlig” mobiltelefoni, så för en långpratare gäller det att ändra samtalstekniken, och korta ner samtalet. En prisjustering neråt är dock på gång, enligt Peter Simonsson på ICE.NET.

Man förbereder också för "nummerportering", så att man ska kunna behålla sitt gamla, fasta telefonnummer.  

Den kontakt vi knutit hos ICE.NET kommer Älvdalens kommun nu att odla, för att försöka få till en bättre kommunikation i Gördalen m fl ställen i vår kommun, där dagens situation inte är till belåtenhet.

ICE.NET kommer inom kort också att lansera en mobiltelefon som samtidigt också kan användas som jaktradio.  

Helt klart borde de lösningar som ICE.NET erbjuder kunna vara att mycket bra alternativ för många hushåll i Älvdalens kommun, för att inte tala om för jägare med jaktstugor på bl a Älvdalens skjutfält och fritidshusboende med kommunikationsproblem.    

Egentligen ska väl inte kommunens hemsida vara en reklampelare för en viss produkt eller ett visst företag, men i det här fallet känns det som att det är en viktig information vi lägger ut, och som vi verkligen vill dela med oss av till invånarna i Älvdalen.   

Vill du veta mer? Gå in på www.ice.net, så får du den information du behöver.   

Esters och Bertils telefonnummer? Jo, 070-………
Nej, jag lovade att inte berätta det, men har ni vägarna förbi kan ni väl knacka på och se om de vill visa sin nya telefon.    

Anders Barke
Informationschef
Älvdalens kommun    

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197