Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Älvdalskans bevarande och status

Personalen på förskolan Tallkotten
Personalen på förskolan Tallkotten som fick ta emot det första språkpriset Övdals-byönn.
Personalen på Tallkottens förskola blev överraskade då skolchefen Stefan Linde på Luciadagens morgon delade ut det nyinstiftade språkpriset Övdals-byönn till dem.
Personalen på Tallkottens förskola blev överraskade då skolchefen Stefan Linde på Luciadagens morgon delade ut det nyinstiftade språkpriset Övdals-byönn till dem.
Anki Olsson tog emot priset som representant för personalen.
Anki Olsson tog emot priset som representant för personalen.

"Övdals-byönn", språkpris för Älvdalskan

Barn- och Utbildningsnämnden i Älvdalens kommun har instiftat ett eget pris för älvdalska språket.

Första årets pris gick till personalen vid förskolan Tallkotten, som vid en ceremoni på Luciadagens morgon tilldelades priset, 10 000 kronor samt en snidad björn - Övdals-byönn (Älvdals-björn på svenska), av Älvdalens skolchef, Stefan Linde. 

Språkpriset Övdals-byönn instiftades av Barn- och utbildningsnämnden sedan förra årets pristagare Björn Rehnström, vägrat att ta emot pengarna med en önskan om att de i stället skulle användas för att utreda hur älvdalskan skulle kunna komma in i skolan. I stället blev det detta permanenta kulturpris för älvdalska språket.

Fakta om språkpriset Övdals-byönn

Priset instiftades av Barn- och Utbildningsnämnden i Älvdalen 2007. 

Priset består av 10 000 kronor per år, samt en snidad björn med en graverad platta.

Priset har till syfte att uppmärksamma, uppmuntra, belöna eller stödja dem som aktivt arbetar för att främja, utveckla och/eller bevara det älvdalska språket till gagn för dess fortlevnad. Det har också till syfte att visa på goda exempel där man genom ett praktiskt arbete medverkar till att älvdalskan förblir ett levande språk.

Mottagare av priset utses av Barn- och Utbildningsnämnden efter ansökan eller förslag. Det kan delas ut till enskild person, skolklass, förening, arbetslag eller liknande.

Priset ska delas ut före jul varje år.

Läs tidningsartikel i Dalarnas Tidningar om prisutdelningen 2007. 

Alla ungdomar får 6 000:- om de pratar älvdalska

Alla ungdomar i Älvdalen som slutar klass nio nästa år och framåt i tiden och pratar älvdalska får 6 000 kronor. Även de som slutar trean och sexan får belöningar om de dalskar, som man säger i Älvdalen. Älvdalens Besparingsskog finansierar detta språkstipendium och vill med överskottet från sitt skogsbruk stödja det unika språket i Älvdalen som är mycket allvarligt hotat och riskerar att dö ut. Läs mer!


 

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197