Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Jätteglad att kunna prata älvdalska


Alma Andersson är en av stipendiaterna som fick 6 000 kronro för att hon pratar älvdalska. Pengarna kan vara bra att ha på sommarlovet och sitt modersmål älvdalskan är hon mycket stolt över.

 

15-åriga Alma är jätteglad att kunna prata älvdalska

- Jag är jätteglad att jag kan prata älvdalska. Det är ju mitt språk och jag hoppas kunna föra det vidare till mina barn en gång. Så säger 15-åriga Alma Andersson som är en av de sex niondeklassare som fick 6 000 kronor i stipendium vid skolavslutningen i Älvdalens kyrka.

Alma är så duktig på att prata älvdalska, eller att dalska som man säger i Älvdalen, att hon fick ett extrapris i form av ordbok och lite andra böcker förutom penningpriset.

Fram tills att hon började på förskolan pratade hon bara älvdalska med sina föräldrar och alla andra släktingar runt omkring sig. Klitten, där Alma bor, är en liten by där det finns många stolta människor som helst använder sitt modersmål; älvdalskan.

- Jag började prata svenska på dagis då jag hörde att de andra barnen pratade så. Men jag slutade aldrig att dalska, som många andra gjorde. Hon blev alltså tvåspråkig redan på dagis vilket är få förunnat i dagens Sverige.

- Det kanske var för att alla i min släkt dalskar ochjag skulle inte klara av att säga ett enda ord på svenska till dem, så naturligt är det för mig.

- Jag är jättestolt över att jag kan dalska och jag ska föra det vidare till mina egna barn en gång Det är så väldigt viktigt för mig.

När det gäller framtiden tänker Alma att hon kanske kommer attt arbeta med äldre i Älvdalen när hon ska börja jobba.

- Då är det ju otroligt viktigt att man kan dalska. Många äldre tycker att det är jätteroligt och blir så glada då man dalskar med dem.

- Jag tycker att de som kan älvdalska ska använsda det så ofta som möjligt så att också fler får lära sig, säger hon som avslutning.

Och då sommarlovet börjar har Alma hela 6000 kronor att göra något roligt för. Bara för att hon dalskar mycket och gärna.

 

Text och foto Björn Rehnström

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197