Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

De ägnade jullovet åt ”brottning” på älvdalska


Sittande från vänster: Inga-Britt Petersson, Rasmus Lund, Bengt Åkerberg, Ingrid Windahl, Mona Alfredsson, Mats Elfquist. Stående från vänster: Mats Westerling, Eva Olander, Hanna Dahlkvist, Karin Wenström, Ulla Schütt, Birgitta Andersson, Jan Thomsson

De ägnade jullovet åt ”brottning” på älvdalska 

Många männniskor ser julledigheten som en chans att vila, koppla av och sporta. Men ett 20-tal män och kvinnor från Älvdalen och Stockholm ägnade en stor del av ledigheten åt att bildligt talat ”brottas” med den älvdalska grammatiken.

Det var Såg Hanna Dahlkvist från Älvdalen och Karin Wenström från Stockholm som arrangerade kursen i samarbete med föreningen Ulum Dalska.

Både Hanna och Karin har gått på två sommarkurser för Bengt Åkerberg, som var kursledare även nu. Trots att han fyller 88 år inom några veckor har han fortfarande full ordning på hjärnkontoret och tycker själv att han fått lite av en en nytändning genom kursen.

- Ja, nu ser jag att det håller på att bli en stab som kan ta över då jag inte orkar mer. Det är det viktigaste för mig, säger Bengt Åkerberg, som är en av de tre, fyra personer i världen som vet mest om det älvdalska språket.

Många av deltagarna har tidigare gått på en eller två av de sommarkurser Bengt Åkerberg hållit i Älvdalen de senaste åren. Och flera av deltagarna går fortfarande på de kurser som Bengt håller i sitt hem i Stockholm sedan många år tillbaka.

Sammanlagt 13 personer deltog i grammatikdelen av denna vinterkurs. Och uppemot tjugotalet deltog i de ”Glåmåkwellder” som hölls på kvällstid under de fem kursdagarna. Som avslutning på kursen deltog Verf Lena Egardt och sjöng några av sina sånger på älvdalska för och tillsammans med kursdeltagarna.

Nu planeras för ytterligare en sommarkurs i Älvdalen veckan efter midsommar . Och Bengt Åkerberg har lovat att ställas upp som lärare om hälsan tillåter.

 

Fakta om Bengt Åkerberg
Ålder: 88 år i februari
Bor i Stockholm

Redan som ung började Bengt Åkerberg göra inspelningar i Loka av äldre älvdalingar bland andra sin morfar Lars Cristoffer Beronius. Han gjorde också anteckningar över språkets många vindlingar under sitt yrkesliv, eftersom han var så fascinerad av det älvdalska språket.

Efter ett liv som bland annat gymnasielärare i svenska, tyska och filosofi i Bromma gymnasium började han efter pensioneringen 1993 sammanställa sitt sparade material under medverkan av Gunnar Nyström i Uppsala, en annan av de stora älvdalskännarna.

År 20012 kom så hans efterlängtade Älvdalsk grammatik ut, en imponerande bok på över 600 sidor. En bok där man kan finna svaret på de flesta grammatiska frågor. En bok som någon jämförde med Kalle Ankas brorsöners ”Gröngölingsbok” , som ju – som alla vet- innehåller all världens samlade kunskap inom alla områden.

I arbetet med att sammanställa grammatiken har Gunnar Nyström i Uppsala deltagit. Mats Westerling har lagt ned ett imponerande arbete med design och korrekturläsning av detta mastodontverk.

Text och bild: Björn Rehnström

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197