Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Älvdalskan är en skatt


Petra hittade älvdalskan på universitetet i Brno

Petra Lantorova är en tjeckisk kvinna som fallit pladask för svenska språket och nu är hon på väg till Sverige och Älvdalen för att möta sin ännu nyare nya kärlek; det älvdalska språket.

Hon studerar svenska sedan fyra år på mastersprogrammet vid Mazaryk universitet i Brno i Tjeckien.

- Nu för tiden känner jag på mig att jag hellre pratar svenska än tjeckiska då och då. Jag är tacksam mot vår fantastiska lärare Alarka Kempe för detta och också för det att jag får ägna mig åt vad jag anser vara intressant, säger hon.

­-Det skandinaviska landskapet, språket, historia och kultur ligger mig varmt om hjärtat. Redan på gymnasiet blev jag förtjust i vikingatiden och i allt som var förknippat med vikingarna. Detta var huvudanledningen till att jag sökte till universitetsstudier. För två år sedan skapade jag och började leda en e-learning-kurs om vikingarna.

Studierna och kärleken till det svenska språket gör att hon läser svenska tidningar så ofta hon kan. Och i våras fick hon syn på ett par artiklar om älvdalskan och om ansträngningarna för att få språket officiellt erkänt som ett språk.

­- Det mest intressant för mig var att älvdalskan och Älvdalen kunde betraktas som ett öppet fönster till historien. Efter att ha läst dessa tidningsartiklar om älvdalskan fanns det inte någon tvekan om vad min masteruppsats ska handla om; älvdalskan och allt det som händer på så många plan runt detta språk just nu.

- Uppsatsens syfte är att ta reda på hur attityder till älvdalskans bevarande skiljer sig beroende på respondentens ålder, geografiska område och dialektbruk samt vilka insatser det finns för att älvdalsmålet ska kunna leva vidare.

- Jag kommer att besvara en fråga vad det är som leder människor till att börja lära sig tala älvdalska. Jag tänker också ta upp valda älvdalska ord och fraser och försöker kommentera dem eller jämföra dem med lämpliga svenska fraser, berättar hon.

Henns frågeformulär till den undersökning hon gör har publicerats på facebooksidan Älvdalska som minoritets-/landsdelsspråk. Här är adressen för den som vill hjälpa Petera genom att besvara några frågor i undersökningen: https://docs.google.com/forms/d/1La_HDHlXT0Vg622EMrK5_CmHRyu7OPecYVhRF6faMdI/viewform

- Jag har redan fått 286 svar, helt fantastiskt, säger hon.

- Älvdalskan är en skatt. Det är något otroligt och underbart att ett sådant språk fortfarande lever i Sverige och jag är full av beundran över att man har lyckats få det att överleva så länge, berättar hon.

- När jag gjorde en presentation om dalmål i skolan visade jag också en video som var på älvdalska. Klasskompisarna tappade hakan och blev förbluffade över hur mycket annorlunda det lät.

- Jag är väldigt imponerad av människor som entusiastiskt kämpar för älvdalskans bevarande och som tar hand om sitt mål på sådant sätt.

- Häromdagen läste jag en tidningsartikel som handlar om en kvinna som dalskar med sin katt och som har vykort skrivna med runskrift (det var Uls Gerd Verf i Loka)

- Detta förefaller helt underbart för mig. När jag läser något sådant känner jag värme och jättelik glädje.

- Älvdalskan lockar mig också på grund av området var den kommer från. Detta språk tillhör små byar omgivna av skogar och jag fick veta att älvdalingarna är stora älskare av allt det gröna, djur och växtlighet och att de är bundna till detta, att älvdalskan inte kommer från stora städer utan från ett sådant ljuvligt område lockar mig på ett oerhört sätt, berättar hon entusiastiskt.

- Om jag kommer att lära mig älvdalska vet jag ännu inte. Nu för tiden håller jag på att förbättra min svenska innan jag börjar något nytt. Men omöjligt är det inte, i synnerhet om jag lyckas fortsätta i doktorprogrammet.

Vi får väl se hur det går när hon kommer till sin nya kärleks hemort. Hon ska nämligen åka till Sverige nu och läsa under vårterminen.

- Då ska jag också passa på att åka till Älvdalen, säger hon.

 

Text: Björn Rehnström

Foto: Michaela Hermanová

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197