Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Lianna och Hannah blev pionjärer för älvdalska i USA

Lianna Martinez , som bor i USA, har översatt den nybörjarkurs i älvdalska som Gunnar Nyström och Yair Sapir har gjort. Nu finns den tillgänglig också för engelskspråkiga spåkentusiaster. Den första som läser nybörjarkursen i älvdalska på engelska är 20-åriga Hannah Cain i Kalifornien. De två är alltså språkmässiga pionjärer i USA för ärans och hjältarnas vackra språk, och intresset för älvdalskan tycks bli allt hetare både i Älvdalen, Sverige och övriga världen.

Rädda älvdalskan!

Kommunfullmäktige har beslutat att Älvdalens kommun ska arbeta för att stärka det älvdalska språket. En del av det arbetet är att få älvdalskan erkänt som minoritets-/ landsdelsspråk. Föreningen Ulum dalska och Språkförsvaret har startat en namninsamling för att visa att många, inte bara älvdalingar, värnar om älvdalskan. Hittills har ca 650 personer skrivit under. Skriv på listan du också!

Älvdalskan är ett språk!

Nu är det erkänt av den aktade internationella organisationen SIL International med säte i Texas, Älvdalska är ett språk – inte en dialekt eller en variant av svenska. På rent vetenskapliga grunder kan älvdalska bara betraktas som just ett språk.

Älvdalska i förskolan

Barn i Älvdalen ska äntligen få prata sitt modersmål i förskolan. Kommunstyrelsen i Älvdalens kommun har på sitt senaste sammanträde beslutat att inrätta en förskoleavdelning där alla pratar älvdalska. Barn- och utbildningsförvaltningen har nu fått i uppdrag att förbereda starten av förskoleavdelningen, som ska vara i gång senast 1 september i år.

Nej som blev ja

Bild på Mats Blakstad

Ett nej som kan betyda att älvdalska erkänns som språk. Att få ett nej brukar vara negativt och tråkigt. Men det nej som älvdalskan nu fått av en internationell organisation kommer troligen att bli mycket positivt för detta alltmer uppmärksammade språk och kan leda fram till ett erkännader av älvdalskan som ett språk.

Älvdalskan är en skatt

Petra hittade älvdalskan på universitetet i Brno.

Petra Lantorova är en tjeckisk kvinna som fallit pladask för svenska språket och nu är hon på väg till Sverige och Älvdalen för att möta sin ännu nyare nya kärlek; det älvdalska språket.

Läs mer

Från Transylvanien till Älvdalen för att göra dataspel på älvdalska

Maria har arbetat som dataprogrammerare och tycker mycket om dataspel. Och det är just dataspel som hon vill använda för att skapa ännu större intresse för det älvdalska språket bland de yngre. Läs mer

Hon gör dataspel på älvdalska

Hon bor i Transylvanien Rumänien men åker till Älvdalen för att göra dataspel – på älvdalska. Mycket positivt, och en del lite annorlunda, händer när det gäller det älvdalska språket och det internationella intresset växer nästan lavinartat efter sommarens enorma mediauppmärksamhet runt hela världen. Läs mer

Jätteglad att kunna prata älvdalska

Alma Andersson är en av stipendiaterna som fick 6 000 kronro för att hon pratar älvdalska. Pengarna kan vara bra att ha på sommarlovet och sitt modersmål älvdalskan är hon mycket stolt över.

De ägnade jullovet åt ”brottning” på älvdalska

Ett 20-tal män och kvinnor från Älvdalen och Stockholm ägnade en stor del av ledigheten åt att bildligt talat ”brottas” med den älvdalska grammatiken. 

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197