Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Aktuellt

Världens största armborst är nu invigt i Älvdalen

Armborstet i nattbelysning
Armborstet i nattbelysning

Armborstet innan det färdigställdes
Armborstet innan det färdigställdes

Världens största armborst finns nu på plats i Älvdalen.
Vid södra infarten till Älvdalens kyrkby står det  nu och pekar mot skyn. 12 m högt och 5 ton tungt! Något för Guinnes Book Of Records?

Invigningen  besöktes av ett par hundra Älvdalsbor och tillresta,  som fick lyssna till tal och träffa en konstruktör av "riktiga" armborst. Allt inramat av eldare och "eldartister".

Invigningen ingick som ett inslag i det digra programmet kring VASALOPPSFESTIVALEN, som invigdes i Älvdalens kyrka lördag 23/2. 

Armborstet finns med i Älvdalens kommunvapen.  Kommunvapnet var tidigare Älvdalens sockenvapen. Vid kommunsammanslagningen Älvdalen, Särna och Idre 1971 blev det kommunens symbol på brevpapper, visitkort och handlingar. Vapnet registrerades den 17 maj år 1991 som kommunvapen.

KOMMUNVAPNET

"I fält av silver ett rött treberg, belagt med ett armborst av silver, och däröver en av en vågskura bildad blå ginstam, belagd med en lie av silver."

Så beskrivs kommunvapnet, som ansluter till både forntid och nutid. Lien, hämtad ur socknens 1600-talssigill, syftar på myrmalmshantering och smide. Armborstet, som i dessa trakter använts längre än på andra håll i landet, symboliserar försvarsvilja och jakt. Vågskuran hänför sig till den forsande älven och treberget på både skogen och bergen med sin mjuka utformning. Vapnet registrerades den 17 maj år 1991 som kommunvapen.

Kommunvapnet finns också i "naturlig" storlek på östra väggen i kommunalhusets sessionssal, med ett riktigt armborst.

Klicka här om du vill veta mer om Älvdalens kommunvapen.

 

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197