Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Aktuellt

Stort intresse för bostadsrätt i Älvdalen


Ett femtiotal personer hade hörsammat inbjudan till den första informationen om den fortsatta processen för de nya bostadsrätterna i Dragspelslunden i Älvdalens kyrkby. Arbetsnamnet är "Bostadsrättsföreningen Solgärdet Älvdalen". Träffen hölls i Porfyrsalen på Hotell Älvdalen torsdag kväll, den 26/3.

I kommunens näringslivsstrategi ingår att arbeta för att det byggs fler bostäder i Älvdalen. Kommunen har, genom näringslivskontoret, initierat projekt Dragspelslunden, som nu går in i en avgörande fas.

Dragspelslunden med Hagströmsbäcken

De närvarande på denna information var de som tidigare anmält intresse för en av tolv planerade bostadsrätter i området uppe längs Hagströmsbäcken, det område som numera kallas Dragspelslunden, naturligtvis med anspelning på att det ligger på det område som tidigare hyste den legendariske dragspelsfabrikanten Albin Hagströms funkisvilla med tillhörande fiskdamm.

Nu ska här byggas bostadsrätter.

"VIP-kunder"

De församlade har nu på sig fram till den 17 april att lämna in en mera bestämd intresseanmälan om att de är beredda att gå vidare mot målet: En bostadsrättslägenhet i Älvdalen. De kallades vid mötet för "VIP-kunder", vilket grundar sig på att de från början uttalat intresse i projektet.

Om det efter den 17 april finns någon osåld lägenhet kommer den att läggas ut till övriga intresserade.

Träffen hade ordnats i samverkan mellan kommunens näringslivskontor och Swedbanks Fastighetsbyrå, som ska hålla i affären. Näringslivschefen Gunnar Barke hälsade välkommen och överlämnade ordet till Bengt Hedenmark, ansvarig mäklare, som presenterade förutsättningarna tillsammans med sina kollegor Mats Jonsson och Maria Olson.

Spännande boendealternativ

Lägenheterna som kommer att vara både 3:or om 79 kvm och 4:or om 103 kvm kommer att ligga i omedelbar närhet till Älvdalens centrum, samtidigt som de kommer att få ett lugnt och avskilt läge.
Den fråga som nog de flesta ville ha ett svar på var naturligtvis kostnaden. 
Det svar som Bengt Hedenmark gav kunde till att börja med kanske verka avskräckande, men vid närmare eftertanke så ...:

3:orna kostar nästan 1, 1 miljoner kr, och sedan tillkommer en månadsavgift, 2 660 kr. 4:orna kostar drygt 1,4 miljoner kr, sedan tillkommer en månadsavgift om 3 500 kr. Låter kanske inte helt lätt att lösa, men Bengt Hedenmark presenterade ett mycket intressant upplägg "för att få det att gå ihop":  Betala en kontantinsats om 165 000 kr för en trea, låna resten och betala därefter 5 300 kr/månad, som täcker allt, ränta på lånet, hyra, värme, el, sophämtning, avgift till bostadsrättsföreningen etc. Ett mycket spännande upplägg, som gav gehör hos de som var på mötet! 
Månadsavgiften är beräknad på att det byggs tio st 3:or och två st 4:or.

Energisnåla villor med värmepump, extra isolering, kamin som standard.

Husen är hittills tänkta att värmas med värmepumpar. Mats Pers och Thomas Eriksson från Thermia Värme AB/Stenis-Erikssons rör berättade om tekniken, kostnader och effekter.

Mora Bygg AB är de som ska bygga lägenheterna. Det är de som byggt de nya husen på höger sida före Bastubacksbron i Mora. Tord Svensson, VD, fanns på plats för att svara på frågor och berätta om den energiteknik som med stor framgång använts i dessa hus. Energikostnaden i dessa hus är 9000:-/år, inklusive allt.

Fastighetsbyrån hjälper till att sälja det gamla huset

Mats Jonsson från Fastighetsbyrån presenterade de erbjudanden de går ut med till intressenterna i samband med försäljning av det gamla huset, gratis värdering, flytthjälp och flyttstädning m m.
I samband med detta presenterade också Swedbanks privatchef i Norra Dalarna, Kent Gustavsson, personalen på Swedbanks lokalkontor i Älvdalen, som förmodligen också kommer att bli inblandade i affären på ett eller annat sätt.

Vem sköter snöröjningen?

Ja, den frågan och många andra frågor kom från de församlade, och besvarades efter bästa förmåga. I en bostadsrättsförening är det naturligtvis vissa saker man måste komma överens om hur de ska skötas, göra själv, köpa etc.

75 % ska bokas

Så, vad är det då som krävs för att spadarna ska sättas i marken? Jo, 75 % av lägenheterna skall bokas. Det är alltså nio av de tolv lägenheterna, och det ska nog inte bli något problem med tanke på intresset vid mötet. Kanske måste planerna utökas i stället?

Klicka här för att se de bilder som visades på mötet!

Frågor i ärendet hänvisas till Fastighetsbyrån i Mora, tel 0250-17880,

eller till näringslivschefen i Älvdalens kommun, Gunnar barke, 0251-80 223

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197