Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Aktuellt

Laggkärl, runstenar och älvdalska

"Så här gör man!" Olle Karis visar hur laggararbetet går till
"Så här gör man!" Olle Karis visar hur laggararbetet går till
Beundrande blickar på gammalt hantverk i nytillverkning
Beundrande blickar på gammalt hantverk i nytillverkning
Hans Rosdahl pekar ut vägen? för Herbert Halvarsson
Hans Rosdahl pekar ut vägen? för Herbert Halvarsson

Tre spännande utställningar på Porfyr- och hagströmmuseet i Älvdalen!

Inför sommaren har Porfyr- o Hagströmmuseet några extra godbitar att bjuda besökarna. Museet är öppet alla dagar från veckan efter midsommar till skolstarten, kl 11 – 17, måndag - söndag.  

Två permanenta utställningar utgörs av ”De sista runristarna” och ”Älvdalska - språket som liksom fågel Fenix reser sig ur askan”.  

Traditionen att rista runor till vardags är intressant eftersom människor i vår del av landet höll fast vid detta till långt in i 1900-talet. Här ges lite historik om runors ursprung och dess användningsområden. Frågan om det finns "magiska" runor behandlas t.ex.  

Utställningen om älvdalska ger en bakgrund till varför språket låter som det gör och ger förstås exempel på älvdalska, t.ex. likheter mellan engelska och älvdalska.

Det finns historier, fågelnamn och annat att ta del av och det finns möjlighet att lyssna i hörlurar till älvdalska. Vi tar oss friheten att låta dig ta del av en liten kärleksdikt som är med i utställningen. Siri Henriksson diktade: -”Bar ig sir ljosed i ogum dainum, dar du ser att du tyttsjer umm mig werd ed mittjid littera livå”. (När jag ser ljuset i dina ögon då du säger att du tycker om mig blir det så mycket lättare att leva).    

En tredje utställning handlar om en hantverkstradition som var mycket vanlig förr. Utställningen heter ”Före aluminium och plasthinkar var det laggkärl”. Man kan se olika typer av laggkärl, verktyg, arbetsbänkar och bilder som illustrerar hur det gick till, men återger även skrönor och annat. Två unika bilder från 1860-talet visar en kvinna och en man som var laggare från Älvdalen. Ett vackert laggkärl, använt som prydnadsföremål och formgivet av Anders Zorn, finns med.  

Jan Westling har gjort utställningarna.    Kommunalrådet Herbert Halvarsson invigde den 23 april, då också Olle Karis, Mora, deltog och visade verktyg och virke som användes vid tillverkningen av laggkärl.  

Dessa utställningar pågår hela sommaren, och kan ses tillsammans med de permanenta utställningarna om porfyrtillverkningen i Älvdalen och historien om Hagströms världsberömda instrumentproduktion i Älvdalen – över en miljon tillverkade produkter, dragspel, gitarrer och förstärkare mellan 1925 och 1980!   Välkommen till Älvdalen – en BRA bit av Dalarna!  

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197