Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Aktuellt

"Bärplockarfrågan måste lösas nationellt"

Bild från ett av många möten mellan kommunen och bärplockarna.
Bild från ett av många möten mellan kommunen och bärplockarna.

2010-11-26.
Vid ett möte i Bräcke 24 - 25/i Bräcke, där kommunchefer från nio kommuner deltog och där man delade med sig av årets efarenheter för att förhindra en upprepning, enades man om att detta måste lösas på nationell nivå, och inte lämnas över till drabbade kommuner att ordna. Läs mer i Östersundposten! Klicka här!

Samma dag har också, enligt TT, kommit ett beslut att de bärplockare från Thailand som vägrade att resa hem, nu kommer att omfattas av den statliga lönegarantin, vilket kommer att ge dem16 000:-/månad de varit i Sverige. Läs mer här!

2010-11-11.
Vid ett möte hos Migrationsverket i Stockholm onsdagen 10 november, där även representanter för Älvdalens kommun deltog, konstaterade Thord H Pettersson, utredare vid LO, att det nu är dags att se över regelverket vad gäller utländska bärplockare i Sverige.

"Vi vill att man ska gå tillbaka till det gamla systemet med myndighetsbaserad arbetsmarknadsprövning", sade Thord H Pettersson.

Vid mötet, som benämndes "Uppföljningsmöte om utländska bärplockare" träffades representanter för fack, Arbetsmiljöverk, Polisen, Migrationsverket och "bärkommuner". Dessutom fanns den svenska bärindustrin med per telefon.

Migrationsverket redogjorde för sina erfarenheter av årets bärsäsong, och sade bl a att på det stora hela hade det fungerat bättre i år än tidigare år, men att de konflikter på några orter som figurerat i media naturligtvis varit till nackdel för hela bärfrågan, och att årets dåliga bärtillgång varit starkt bidragande till den uppkomna situationen.

Polisen, i form av gränspolis Willie Aflarenko och aktionsledare Kjell Timmerholm från Gävleborg, berättade lite om vad de upplevt i bl a Särna.

De närvarande kommunerna, Arvidsjaur, Annika Lidström, och Älvdalens kommun, Stefan Linde och undertecknad, beskrev en del av vad som  förevarit under höstens bärsäsong, och efterlyste mera information, både till plockarna, så att de vet vad som väntar dem, men även från bärindustrin och bemanningsföretagen, var de planerar att skicka de plockare som kommer till Sverige, något som  också LO efterlyser:

Man anser att den nya lagen inte är anpassad till utländska arbetsgivare och vill återgå till det gamla systemet samt att arbetserbjudandet till plockaren ska bli juridiskt bindande och att Migrationsverket ska granska seriositeten i erbjudandet och hos bärplockarföretaget.

Man kan läsa mer om mötet på Migrationsverket hos Dagens Industri, klicka här!

2010-10-30.
I "Konflikt" i Sveriges Radio P1 30/10, med titeln "Vem bär ansvaret för bärkaoset?"  försöker Daniella Marquart reda ut lite mer om vart så många av Vietnameserna tagit vägen sedan de lämnade Särna. Vi får träffa en som nu finns i Oslo, en annan i Berlin. Så många som mer än hundra bärplockar ryktas nu finnas runt om i Norden och Europa. Klicka på denna länk för att lyssna på programmet!

2010-10-25.
I gårdagens "Kaliber" i Sveriges Radio P1 kunde man höra lite mer om vad som hänt bärplockarna sedan de lämnade Särna. Randi Mossige-Norheim har följ deras vidare öden. Klicka på denna länk för att lyssna på söndagens program!

Kommande lördag, 30/10, tas frågan upp i programmet "Konflikt" i samma kanal.

2010-10-12.

Älvdalens kommun följer med intresse de hemresta bärplockarnas vidare öden, och hoppas kunna återkomma med information om hur det går för dem efter hemkomsten.

2010-10-11.

Nu sitter de sista tre av de Vietnamesiska bärplockare som varit i Särna på ett plan på väg från Arlanda till Vietnam.

SI-gården i Särna är igenbommad av ägarna. Låt oss nu hoppas att de ekonomiska frågorna löser sig för dem  vid hemkomsten,  och att årets sorgliga historia ej upprepar sig.

2010-10-07.

Nu är enbart 4 bärplockare samt en ansvarig för TTLC kvar i Särna . Dessa åker hem i egen regi nästa vecka. Vietnams ambassad är mycket tacksamma för det arbete Älvdalens kommun har uträttat och ambassadören har för avsikt att personligen besöka Älvdalen för att visa detta.

2010-09-13.

Natten mellan fredag och lördag, 10-11/9, bussades det andra trettiotalet bärplockare till Arlanda. Nu finns ett sextiotal  plockare kvar i Särna. Hälften av dem beräknas lämna Särna  i mitten av denna vecka.

2010-09-10.

De åtalade bärplockarna frikända!

Enligt Dalarnas Tidningar frikändes på fredagen de Vietnameser som stått åtalade vid Mora Tingsrätt.

Natten mellan onsdag och torsdag, 8-9/9, bussades det första trettiotalet bärplockarna till Arlanda f v b Vietnam. Natten mot lördagen kommer ytterligare en buss med Vietnamesiska bärplockare att avgå från Särna till Arlanda.

2010-09-03.

Fredag eftermiddag, 3/9, kom ett mail till kommunen där TTLC bekräftar att 32 Vietnamesiska bärplockare kommer att lämna Särna torsdag 9/9 för vidare transport till Arlanda och sedan flyg till Vietnam.
Lördag 11/9 kommer ytterligare 35 bärplockare att lämna Särna, för att åka hem.

Älvdalens kommun tillhandahåller bussar för transporten till Arlanda, enligt tidigare överenskommelse. Tid för bussarnas avgång från Särna kommer att lämnas till kommunen på måndag, 6/9.

Kommunen väntar också ytterligare besked om de övrigas hemtransportdatum.

Kommunen avvaktar i nuläget med stängningen av SI-gården.

2010-09-03.

Sent på torsdag eftermiddag kom ett mail till kommunen från representant vid TTLC, att även de misslyckats med ombokningen av biljetterna, men att 12 bärplockare kommar att lämna Särna den 4:e och den 5:e september, och att  mellan 5:e och 13:e september kommer ytterligare 100 personer att flyga hem till Vietnam. Mera information om detta utlovas senare.

 

2010-09-02.

Efter att biljetterna, trots kommunens ihärdiga ansträngningar, visat sig ej ombokningsbara, har TTLC via mail till kommunen 2010-08-27 meddelat att de tagit över ansvaret för att ordna hemresan för bärplockarna, och att det nu är 100 personer som vill åka hem.

Kommunen har lovat att ställa upp med transport till flygplatsen. Kommunen har dock ännu ej fått något besked från TTLC om något datum för bärplockarnas hemresa.

Kommunen har förgäves sökt TTLC i frågan hur man tänker uppfylla sina åtaganden mot plockarna.

Tisdagen den 7 september stängs SI-gården i Särna, i enlighet med tidigare meddelat beslut. Bussar kommer då att finnas på plats för de som vill för vidare transport till angiven flygplats. Efter detta datum är inte SI-gården längre tillåten som bostad.


2010-08-27.
Antalet bärplockare som vill åka hem har ökat, drastiskt. På morgonen, fredag 27/8, fick kommunen ett brev från plockarna i Särna, att 100 stycken nu vill åka hem, och att de nu själva tagit kontakt med Aeroflot i Vietnamn för att be dem att försöka boka om biljetterna hos Aeroflot i Sverige. TTLC har därmed tagit på sig ansvaret för ombokning av biljetterna.

Lyssna till "Konflikt" i P1 kl 9.00 lördag 28/8. Det handlar om bärplockarna i Särna. Det är Randi Mossige-Norheim som kommer att beskriva situationen för inresande bärplockare i Sverige. Det går även att lyssna till programmet i efterhand, på webben, www.sr.se.

2010-08-26.
Älvdalens kommun har skickat information om den möjlighet som finns att komma hem med ett tidigare flyg kanske redan denna helg, där kommunen bl a hjälper till med transporten till Arlanda. Detta innbär dock kostnader också för TTLC.  Kommunen inväntar nu svar från den grupp på fyrtio som sagt sig vilja komma hem så fort som möjligt.

2010-08-26.
Älvdalens kommun har arbetat med att försöka boka om flygbiljetterna för de fyrtio personer som vill åka hem. Aeroflot hänvisar dock  till regler som säger att gruppbiljetterna ej är ombokningsbara. För att komma hem tidigare måste alltså resenärerna köpa nya biljetter, med Aeroflot eller annat flygbolag, för en stor summa pengar.
Informationen är skickad till företrädare för bärplockarna, TTLC, med frågan huruvida någon finansiering är möjlig för att ordna nya biljetter.

2010-08-20.
Efter ett möte i kommunalhuset i Älvdalen på fredagen, mellan kommunrepresentanter, bärplockarföretaget, bärplockarna, vietnamesiska ambassaden, polisen och Länsstyrelsen enades man om hur man ska gå vidare för att hjälpa bärpockarna att återvända hem. Kommunen kommer där att ha en viktig uppgift.  

De flesta av plockarna vill åka hem så snart som möjligt. Ett 30-tal vill stanna kvar och plocka bär. Omkring 100 vietnameser som var med i gruppen från början har försvunnit.

På måndag ska kommunen få en lista på vilka som vill åka hem, och därefter vidtar det grannlaga arbetet med att boka om flygbiljetterna, och se till att bärplockarna blir transporterade till Arlanda för vidare befordran till Vietnam.

 

2010-08-18.
Kommunen besöker SI-gården kontinuerligt för att hålla sig uppdaterade i ärendet, och för att se till att bärplockarna får tillräckligt med mat.

Enligt uppgift per telefon från Lomsjö Bär har 120 personer lämnat Särna under tisdagskvällen (17/8) och onsdagsmorgonen (18/8) för att resa hem till Vietnam.

2010-08-10
Två socialsekreterare från Älvdalens kommun finns på plats uppe i Särna, för att hjälpa till. Kommunen har sett till att ordna mat till bärplockarna.

Torsdag 12/8 kommer ett möte att äga rum i Falun, med representanter från kommunen, Länsstyrelsen, migrationsverket, Polisen och bemanningsföretaget, där man förhoppningsvis ska komma fram till någon lösning i frågan.

På fredag 13/8 kl 9:00 har socialnämnden i Älvdalen ett extra möte, där bärplockarfrågan är den enda punkten.

 
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-314 56

Kontakta oss

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197