Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Hon gör dataspel på älvdalska

Hon bor i Transylvanien Rumänien men åker till Älvdalen för att göra dataspel – på älvdalska. Mycket positivt, och en del lite annorlunda, händer när det gäller det älvdalska språket och det internationella intresset växer nästan lavinartat efter sommarens enorma mediauppmärksamhet runt hela världen. Läs mer

De ägnade jullovet åt ”brottning” på älvdalska

Ett 20-tal män och kvinnor från Älvdalen och Stockholm ägnade en stor del av ledigheten åt att bildligt talat ”brottas” med den älvdalska grammatiken. 

Alla ungdomar får 6 000:- om de pratar älvdalska

Alla ungdomar i Älvdalen som slutar klass nio nästa år och framåt i tiden och pratar älvdalska får 6 000 kronor. Även de som slutar trean och sexan får belöningar om de dalskar, som man säger i Älvdalen. Älvdalens Besparingsskog finansierar detta språkstipendium och vill med överskottet från sitt skogsbruk stödja det unika språket i Älvdalen som är mycket allvarligt hotat och riskerar att dö ut. Läs mer!

"Övdals-byönn", språkpris för Älvdalskan

Personalen på förskolan Tallkotten

Barn- och Utbildningsnämnden i Älvdalens kommun har instiftat ett eget pris för älvdalska språket. Personalen vid Tallkottens förskola fick första årets pris!

Älvdalskan, det lokala språket

Älvdalskan talas idag av uppemot tretusen personer, framför allt i Älvdalens socken i norra Dalarna. Denna språkliga varietet har traditionellt räknats som en svensk dialekt. Idag betraktas den .... Klicka vidare via länken ovan, eller länkarna t v.
_____________________________
Fr o m år 2010 är också Älvdalens kommun "Samisk förvaltningskommun".
Läs mer om det genom att klicka här!

 

Älvdalens kommun

 

   

E-post: kommun@alvdalen.se                       

Tel: 0251-313 00                                             Fax: 0251-312 09
  Postadress:
Box 100, 796 22 Älvdalen
Besöksadress:
Permatsvägen 1, 796 31 Älvdalen
Org.nr:
212000-2197